Dramski ponedeljak: Koštana

Klasična dela srpske književnosti

"Dramski ponedeljak" u aprilu prikazuje ciklus televizijskih filmova nastalih po klasičnim delima srpske književnosti. Prvi naslov koji emitujemo u okviru ovog ciklusa, 02. aprila na RTS 2, je ekranizacija dela Borisava Stankovića "Koštana", snimljena 1976. godine u adaptaciji i režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija.

"Koštana" pripada klasičnim i rado gledanim delima srpske dramaturgije prve polovine 20. veka. U patrijarhalnoj sredini srbijanske palanke, u porodici Hadži Tome, dolazi do nemilih situacija.

Njegov sin Stojan zaljubio se u ciganku Koštanu koja peva po kafanama. Stojan je neprekidno van kuće i druži se sa ciganima. Uz njega je stalno i gazda Mitke, trgovac i čovek koji voli kafanu.

Hadži Toma pokušava da sina odvrati od ljubavi prema Koštani, ali i sam biva opčinjen njenom pesmom. A Koštana, koja je je puna života, i ne sluti da će joj se život pokazati u svom surovom obliku.

Gazda Mitke joj to predočava uoči njene prisilne udaje za čoveka kojeg ne voli...

Uloge: Snežana Savić, Ljuba Tadić, Jovan Milićević, Olga Spiridonović, Ljiljana Krstić, Vojislav Brajović, Stojan Aranđelović, Božidar Pavićević Longa, Mihailo Viktorović, Dragan Maksimović, Ognjanka Ognjanović...

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija i adaptacija: Slavoljub Stefanović Ravasi
(po motivima istoimenog romana Borisava Stankovića)
direktor fotografije: Miodrag Vorkapić
scenograf: Petar Pašić
kostimograf: Mara Finci

broj komentara 0 pošalji komentar