Bogdan Mesinger: Traganje za obiteljskim vrijednostima

Prvi put posle ratova devedesetih dvojica braće se sreću na ničijoj zemlji između Tovarnika i Šida.

Profesor Bogdan Mesinger, književni teoretičar, kreće iz Osijeka za Tovarnik, a iz Beograda ka Šidu kreće njegov brat, Fedor Mesinger, doktor meteorologije. U susretu na granici, odnosno, na ničijoj zemlji, braća evociraju porodične uspomene i pokušavaju da predvide budućnost dveju zemalja.

Šta znači granica za pojedinca? Dokumentarni film Bogdan Mesinger - Traganje za obiteljskim vrijednostima bavi se upravo tim pitanjem. U filmu je naglasak na životnim pričama osoba koje žive uz granični prelaz Tovarnik-Šid. Iz pozicije osobe koja živi u zemlji koja je članica Evropske unije u kojoj ne postoje granice, i u kojoj je jedina granica još ostala ka Balkanu, film ispituje šta granica znači za ljude koji uz nju žive, šta predstavlja za ljude koji sa njom nemaju dodira, i kakvo je njeno značenje u društvenom, privrednom i političkom okviru države.

Film je urađen u produkciji Oksimorona iz Osjeka, po scenariju Helene Sablić Tomić, u režiji Davora Šarića, a izabran je na Konkursu za evropske nezavisne produkcije RTS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar