Trezor: Drugi deo emisije o muzičkom životu Braće Bajić

Zlatne note sa Kolubare i Zeleni kabare

Zlatne note sa Kolubare, muzički život Braće Bajić, drugi deo - osma emisija serije Dok je sveta i veka. U drugom delu emisije o Braći Bajić saznajemo kako su pored pesama koje su pisali i za druge pevače, ali i za sebe, počeli sa pisanjem parodija koje su, takođe, bile veoma prihvaćene u narodu. Kako su opstali tolike godine i zašto nemaju naslednike u muzici, kada su u pitanju muški dueti. Za svoj dugogodišnji rad dobili su mnogo nagrada i priznanja. Kako nisu mogli sve da ih ponesu sa sobom kad su dolazili na snimanje u Studiju 6 Radio Beograda, pozvali su nas da posetimo dom Andrije Bajića. Braća su nas dočekala u sobi prepunoj nagrada, zahvalnica, raznih novina i časopisa koji su pisali o njima, a sto se nije video od singlica, long plej ploča, kaseta i diskova. Svaka fotografija, nagrada ili članak u novinama ima svoju priču koju su nam oni, dopunjavajući jedan drugog, ispričali, a na kraju i obradovali sa nekoliko pesama koje su otpevali uživo. U ovoj emisiji mogu se čuti pesme: "Ja sam dečko od Morave", "Pred Senkinom kućom", "Sitan kamen do kamena", "Nad izvorom vrba se nadnela" i druge.

- Učesnici: Andrija i Tomislav Bajić, sagovornik Sandra Milošević
- Scenarista i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Milan Ilić, asistent snimatelja Milan Mihajlović, snimatelj zvuka Bojan Kovačević, mikroman Nikola Mišić, rasvetljivač Zoran Đorđević, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, montažer- realizator Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić
- Snimano 1. i 21. marta 2012, premijerno emitovano 26.09.2012, Redakcija za istoriografiju

Zeleni kabare - Serija Zeleni kabare nije sačuvana u Programskom arhivu Televizije Beograd. Kako se na YouTube-u nalazio jedan insert iz ove serije, obratili smo se administratoru koji je ga je postavio. On nas je povezao sa Brankom Samojilovićem iz Loznice koji  ima osam Betamax kaseta sa emisijama Zelenog kabarea, koje nam je odmah, ljubazno, ponudio za emitovanje. Nažalost, i pored upornosti naših stručnjaka, samo su četiri epizode uspešno prebačene na digitalni format, a i na tim snimcima, vreme je ostavilo primetne tragove i u slici i u zvuku. Danas ćete gledati skraćen snimak zapisa jedne epizode Zelenog kabarea. Zabavna serija Zeleni kabare emitovana je početkom osamdesetih godina po scenariju Jovana Aleksića. Najpopularniji glumci i pevači izvodili su skečeve i pevali šaljive i narodne pesme. Stalnu ekipu glumaca činili su Živka Matić, Žika Milenković, Zlata Numanagić i Ivan Bekjarev, a pevača Snežana Đurišić, Gordana Lazarević i Braća Bajić. Emisije su bile tematke, a današnja je posvećena ratarima i jabukama. U ovoj emisiji mogu se čuti pesme: "Obrane su jabuke rumene", "Ja zagrizoh zeleniku jabuku", "Verka kaluđerka", "Probija se kolovođa", "Maruška", "Zelen oraj pao na oranje" i druge.

- Učesnici: Živka Matić, Zlata Numanagić, Žika Milenković, Ivan Bekjarev, Snežana Đurišić, Gordana Lazarević, Braća Bajić, Milenko Pavlov, Duško Kostić, ansambl  "Slatki greh", vokalna grupa "Đerdan"
- Scenarista Jovan Aleksić, saradnik na scenariju Almira Kotlo, tehničko vođstvo inž. Marija Dermanov, producent Feti Dautović, organizator Ivana Obradović, ilustracije Aleksandar Daskalović, muzički saradnik Marko Milan, kostimograf Vesna Radosavljević, scenograf Živorad Kukić, kamermani Sreten Stanojević, Živorad Lazić, Jovan Radović, Ivan Dapčević; sekretar-realizator Nena Kunijević, pomoćnik reditelja Ratiborka Ćeramilac, reditelj Branko Ćurčić, urednik Mirjana Milović - Jovićević
- Proizvedeno 1982, Zabavno-rekreativni program; reprizirano 26.09.2012. u "Trezoru"

broj komentara 0 pošalji komentar