Kulturni centar

Starost je životna i antopološka konstanta koja se u različitim epohama i civilizacijama na različite načine tretirala. U savremenim zapadnim društvima, starenje ljudskog tela postaje neka vrsta prokletstva, jer se vrednosti života mere aršinom večite mladosti.

Potrošačka logika prikriva realnost starenja, ignorišući potrebe starih ljudi. Starenje i smrt se odbacuju u okvirima nove mitologije beskrajne obnove, lepote i mladosti.

Savremena umetnost, sa druge strane, razotkriva naličje te idealizovane slike sveta koju nude mediji. Tema starenja se zato postavlja u fokus pažnje, ispituje se celovitost njenih značenja. Umetnici istražuju da li je starost muka i teret, ili radost i privilegija.

U Kulturnom centru o ovim temama govore Maja Pelević, dramska spisateljica, Miroslav Momčilović, filmski reditelj, Ivana Dimić, dramaturškinja i književnica, Jovanka Stanojević, vizuelna umetnica, Uglješa Šajtinac, pisac, Branislav Marušić Čutura, muzičar i rediteljke Dragana Disić i Dara de Luka.

Gost nedelje je glumac Svetozar Cvetković.

U emisiji će biti reči i o beogradskom gostovanju predstave "Zid, jezero" iz Ljubljane, izložbi Saše Rakezića u KCB-u, kao i o selekciji srpskih filmova na Festu. Rubrika Jubilej je posvećena šezdesetom rođendanu Gaše Šeprtlje, u Fenomenu će se istražiti značaj bojanki za odrasle, a gost Tanke linije je pozorišni reditelj Miloš Lolić.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Gost urednik emisije: Ana Tasić
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Montažei: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Aleksandar Žikić, Katarina Mitrović, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Hristina Gajović
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar