Pravo na sutra

Veoma složene imovinsko-pravne probleme koje imaju raseljeni Srbi na Kosovu i Metohiji nije moguće rešiti bez pomoći iskusnih pravnika. Vlasnici uzurpiranih kuća, stanova i imanja suočavaju se sa različitim zloupotrebama, od lažnih kupoprodajnih ugovora do falsifikovanih ovlašćenja. Pristup njihovoj imovini je dodatno otežan zbog bezbednosti koju nemaju.

Srbi iz Metohijskih sela poseduju veliku zemlju. Neki su vlasnici i do 20 hektara zemlje. Njihova nezaštićena imanja postala su plen do kojeg mnogi Albanci pokušavaju da dođu nelegalnim putem.

Iz tih razloga otvoreno je više hiljada predmeta. Samo na području Kline, Peći, Istoka i Dečana u sporu je 453 predmeta.

Sa problemom uzurpirane imovine suočava se i Srpska pravoslavna crkva. Monasi Visokih Dečana uspeli su da dokažu vlasništvo nad delom zemlje, ali ne i da je upišu u opštinski katastar.

O problemu privatne svojine na Kosovu i Metohiji u drugoj emisiji "Pravo na sutra" govore raseljeni Srbi iz Kline, Dečana, Đakovice, Peći kao i pravnici Besplatne pravne pomoći, koju finansira Evropska unija.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Vladimir Jovanović

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 07:39)
anonymous [neregistrovani]

imovina

Trebalo bi vise da se govori o tom problemu jer ako mi cutimo onda i uzurpatori se navikavaju na tudje...

(sreda, 14. mar 2018, 05:12)
kim [neregistrovani]

pravna podrška

sve pohvale za pravnu pomoć srbima za uzurpiranu imovinu i ekipi rts-a koja realizuje emisiju u ovakvim teškim uslovima