Studio znanja: Starenje

Kad bi mladost imala filozofiju starca, ne bi bilo na svetu ni jednog sunčanog dana, reči su Jovana Dučića kojima otvaramo ovonedeljnu emisiju "Studio znanja". Bavimo se starenjem kao procesom i fenomenom u fiziološkom i psihološkom smislu, ma u kom životnom dobu da nas on intenzivno podseti na sebe.

Životna tragedija je da ostarimo prerano i postanemo mudri prekasno, rekao je Bendžamin Frenklin. Te mudre misli su nas inspirisale da odgovore potražimo kod naših gostiju. O genetici starenja govoriće nam profesor dr Goran Brajušković sa Biološkog fakulteta. Starenje kao ontološko pitanje, tema je za dr Stevana Bradića, teoretičara umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. A o starenju kao fioziološkom procesu govoriće profesor dr Nebojša Despotović, sa Katedre za poslediplomsku nastavu iz gerijatrije Medicinskog fakulteta i Kliničkog odeljenja gerijatrije KBC Zvezdara.

Čućemo da velike i važne promene telo šalje kroz različite signale, ali i da ih u procesu starenja itekako trpi i psiha - o tome više naš gost psihijatar i psihoterapeut dr Aleksandra Bubera.

Dok nam vreme "stoji" za vratom, saveti mogu da budu zlata vredni. Koja su iskustva dovela do toga da se sastavi jedan "Bonton starenja", upitaćemo pisca i sociologa Radmilu Peciju Urošević.

Naša gošća je svoja zapažanja o bontonu starenja pretočila u predstavu koju će nam na našoj maloj sceni izvesti glumice Branka Stojković i Bojana Đurašković iz pozorišta "Pan teatar". U pitanju je angažovana predstava "Izvinite, koliko imate godina?". A u publici su ljudi koji se bave jednom drevnom veštinom blagodatnom za dušu i telo za ljude svih životnih dobi. U pitanju su članovi tai či Ćigong saveza Srbije.

Potrebno je mnogo vremena da se postane mlad - na tragu te Pikasove misli istražićemo fenomen starenja u ovonedeljnom "Studiju znanja", ostanite sa nama.

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar