Čitanje pozorišta: Porodica, ljubav i ideologija

Korešpodencija, Mesec dana na selu, Poslednji rok, U čije ime.

Politika i trgovina, male nacije i velika sile, dramatika svakodnevice, neostvarene ljubavi, odnosi roditelja i dece, ideološka stradanja glumaca u posleratnoj Jugoslaviji... teme su o kojima ćemo razgovarati u ovoj epizodi serijala Čitanje pozorišta, a tragom predstava koje su na premijernom repertoaru naših pozorišta.

Jedna od najboljih predstava koje su prikazane u aktuelnoj, nesvršenoj, do sada slabašnoj i mlitavoj pozorišnoj sezoni prikazana je u Zvezdara teatru u Beograd: Korešpodencija Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, režiji Gorčina Stojanovića i izvođenju odabranog, vrhunskog glumačkog ansambla na čelu sa Branislavom Lečićem.

Kogod se uželeo klasičnog, naizgled starovremskog pozorišta, uronjenog u dramatičnost mile običnosti svakodnevice, u pitanja duše i neostvarenih ljubavi, a lišenog "velikih" tema, može da pogleda najnoviju predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Mesec dana na selu, Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Ive Milošević, s Mirjanom Karanović, Svetozarom Cvetkovićem, Milicom Gojković i Markom Janketićem u glavnim ulogama.

Danica Ristovski, ovogodišnja dobitnica nagrade "Tatjana Tanja Lukjanova", za izuzetan doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorištu u Srbiji, igra jednu od glavnih uloga u novoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta Poslednji rok, u režiji gosta iz Rusije Valerija Kirilova.

Ovu epizodu završavamo osvrtom na predstavu U čije ime, Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Milana Karadžića, koja otkriva zlehudu sudbinu niških glumaca, streljanih u ideološkim obračunima posle Drugog svetskog rata.

U emisiji govore Branislav Lečić, Danica Ristovski, Marko Janketić, Joakim Tasić i Aleksandar Mihailović.

Autor i urednik: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]