Medičijevi: Gospodari Firence

Sedma epizoda: Nakon Albicijeve smrti, signorija ima upražnjenu stolicu, a od Kozima se traži da odabere ko bi trebalo da je zauzme. Pjero misli da je došao njegov trenutak, ali je bankar Paci takođe bacio oko na slobodno mesto.

U međuvremenu, Kozimo provodi sve manje vremena s Madalenom, koja je sve bliža sa Markom Belom. Marko konačno odlučuje da sa svojim gospodarom podeli sumnje u vezi sa Lorencom, a kada se Kozimo suoči sa svojim bratom povodom očevog ubistva, on se brani, mada mu Kozimo više ne veruje. Za to vreme, Albicijeva supruga optužuje Kozima za ubistvo Rinalda i njegovog sina. Lukrecija je ipak, sigurna u Lorencovu nevinost, te mu pomaže da prikupi dokaze za to i pronađe novog osumnjičenog...

Dvostruki Oskarovac - Dastin Hofman i Ričard Maden poznat po ulozi Roba Starka ("Igra prestola"), predvode sjajnu glumačku ekipu u istorijsko-političkoj, porodičnoj drami postavljenoj u Firenci, na početku 15. veka, koja se emituje subotom i nedeljom na Drugom programu RTS-a.

Italija, 15. vek, iznenadna smrt Đovanija de Medičija, trgovca i bankara čuvene loze Mediči, potresa Firencu. Njegovi sinovi Kozimo i Lorenco nalaze se u samom srcu dešavanja i prikrivaju opasnu tajnu - da je Đovani zapravo ubijen. Samo jedan od njih može biti glava porodice a igrom sudbine ta titula će pripasti umetniku u duši i večitom sanjaru - Kozimu. Međutim, oni će se naći opkoljeni očevim neprijateljima koji žele da preuzmu vlast nad Firencom. Prvi u redu i najveći od svih je svakako Rinaldo Albici, čovek koji se nalazi na čelu plemićke frakcije i ima za cilj ne samo da ne dozvoli uspon srednje klase (koju favorizuju Mediči), već i da stane na put Kozimovoj viziji Firence.

Pored velikih opasnosti koja preti njihovim životima ali i opstanku porodice, braća Kozimo i Lorenco moraće da se suoče i izbore sa svojim različitim temperamentima i usklade svoje razlike. Burni će biti i njihovi privatni životi, a posebno Kozimov brak sa Kontesinom de Bardi koji je formiran kao politički savez, ali je sazreo u neverovatno partnerstvo, a koji će doživeti veliki ispit za vreme njegovog egzila u Veneciji.

Preplitanjem puteva budućnosti i prošlosti imamo uvid u živote dva brata, kako u danima kada su bili mladići tako i u kasnijim danima kada su odrasli ljudi i njihovu brobu za zadržavanje sopstvenog identiteta koji se kosi sa onim što je njihov otac bio. Mladi Kozimo će čak u Rimu upoznati umetnika, Donatela (kasnije jednog od najvećih umetnika na svetu čija su dela odolela stubu vremena i ostala do danas) koji će ga obučiti da bude umetnik... Sve vreme, teška krivica kompromisa koje pravi sam sa sobom i zlo učinjeno za dobrobit porodice pritiska Kozimovu dušu... On mora da odluči koliko je daleko spreman da očuva svoju viziju Firence, viziju koju danas znamo kao renesansu...

Uloge: Dastin Hofman, Ričard Maden, Stjuart Martin, Anabel Šoli, Alesandro Sperduti, Valentina Bele...

Režija: Nikolas Mejer, Frenk Spotnic

broj komentara 0 pošalji komentar