Apokalipsa - Prvi svetski rat

Nova serija francuske producentske kuće CC&C, Izabele Klark i Danijela Kostela, autora istorijsko-dokumentarne serije "Apokalipsa - Drugi svetski rat" koja je prikazana u više od 165 zemalja, i serije "Apokalipsa - Hitler", koju su History Makers nagradili priznanjem za Najbolju arhivsku dokumentarnu seriju (Njujork, 2012)

Za potrebe serije prikupljen je video-materijal i fotografije iz kolekcija pedeset javnih i privatnih arhiva, različitih zemalja: Francuske, SAD, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Australije, Austrije, Rusije, Srbije, Belgije, Holandije, Italije, Mađarske, Slovačke i Jermenije. Kuriozitet projekta predstavljaju i arhivski snimci tadašnjih vladara koji u velikoj meri dočaravaju kako njihov politički stav i interes, tako i karakter.

Prikupljeni arhivski materijal je, specijalnom kompjuterskom tehnikom, obojen tako da su dešavanja u Prvom svetskom ratu prikazana u koloru, što u velikoj meri savremenom gledaocu ukida stogodišnju vremensku distancu i događaje iz Velikog rata čini mnogo bližim i razumljivijim. Sve nijanse boja proveravao je spacijalni tim stručnjaka u katalozima velikih evropskih muzeja.

U pet epizoda prikazani su događaji na različitim frontovima, dočaran je svetski karakter rata, prikazan je i svakodnevni život van i na linijama fronta, rad žena u fabrikama, ranjenici, zatvorenici, mrtvi, pobednici i gubitnici. Priča o dešavanjima u Velikom ratu je prikazana kroz lični, ljudski pogled na rat, na način na koji su ga videli "obični" ljudi. Zahvaljujući brojnim pismima, dnevnicima i knjigama napisanim tokom rata, oživljene su uspomene i sećanja mnogih aktera, što gledaocima pruža priliku da bolje razumeju i osete šta je tačno tadašnji svet dovelo do "apokalipse" te 1914. godine.

Autori pokušavaju da daju odgovore na neka od ključnih pitanja: Da li se žrtva celog jednog naraštaja mogla izbeći? Kako je uopšte došlo do tako okrutnog sukoba dalekosežnih posledica? Kako su borci i civili uopšte uspeli da izdrže tu četvorogodišnju torturu?

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 18. feb 2018, 09:02)
Q [neregistrovani]

Apokalipsa

Odlična serija. Da li ide samo četvrtkom?

(četvrtak, 15. feb 2018, 16:33)
anonymous [neregistrovani]

Apokalipsa

Gde se ovo može pogledati?