Kulturni centar: Idolatrija

21. vek je nasledio uz vladavinu liberalnog kapitalizma i materijalizma i potrebu ljudi za naglašenom individualnošću.

Čini se da je u takvom okruženju idolatrija gotovo nemoguća. Da je čovekova okrenutost sebi, istovremeno isključila mogućnost obožavanja drugih individua. Da li to znači da je kult ličnosti u današnje vreme nemoguć? Ako je nemoguć, da li je moguće u kulturi nemati uopšte idole. Postoje li danas idoli u umetnosti, ko su oni i šta ih razlikuje od nekadašnjih idola? Da li je moguće za umetnika nemati uzore. I kakva je razlika između uzora i idola?

Na ova i slična pitanja odgovaraju u današnjoj emsiji:
Sociološkinja Milica Resanović, psiholog Leo Ivanišević, muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, vizuelna umetnica Biljana Đurđević, glumac Slaven Došlo, dramska spisateljica Sara Radojković, pisac Vule Žurić i muzičar Kiki Lesandrić.

Gost emisije je Uroš Đurić, vizuelni umetnik.

Kulturni centar prati u rubrici Retrovizija brojna izdanja, dva nova broja časopisa Kultura sa intrigantnim temama Maska i maskiranje, Minimalizam u umetnosti i Postjugoslovenska književnost, novi roman Jovice Aćina, Srodnici i knjigu Idolatrija, Aleksandra Saše Žikića. Filmski reditelj i kritičar, Strahinja Savić govori o novom filmu Ridlija Skota, Cena života.

U prilogu Jasmine Mijić biće govora o neprolaznom Čegevari. Ove godine se proslavlja njegov jubilej, 90 godina od rođenja. Hristina Gajović u rubrici Fenomen, pokušava da dođe do odgovora zašto je tek pre nekoliko godina dan Svetog Trifuna počeo da se slavi i kod nas ali kao praznik prenesen iz Amerike, dan Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih. O ovom fenomenu govori Zoran Branković, komunikolog.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević

Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Aleksandar Saša Žikić, Saša Janjić Jasmina Vrbavac, Hristina Gajović i Jasmina Mijić.
Voditelj: Jelena Videnović

broj komentara 0 pošalji komentar