Velikani: Dimitrije Davidović (1789-1838)

Bio je novinar, diplomata i državnik. Počeo je da ga tišti podatak da su "četiri miliona Srba i Vlaha u Austro-Ugarskoj" jedini narod koji još nema svoj dnevni list.

Nakon priprema, u Beču je štampan prvi broj "Novina Serbskih". To je prvi srpski dnevni list. Broj pretplatnika pao je ispod 150, pa je Davidović ugasio list i prešao s porodicom u Srbiju. Postao je ministar inostranih, a potom i unutrašnjih poslova. Kao malo ko uživao je poverenje knjaza Miloša i znao njegove privatne i državne tajne.

Bio je inicijator i pisac važnih zakona i propisa. Kruna njegovog političkog pregnuća je prvi srpski tzv Sretenjski ustav. Izradio ga je po ugledu na tadašnje najslobodnije ustave u Evropi: belgijski, francuski i švajcarski... Pod pritiskom udružene rusko-austrijske diplomatije, a uz saglasnost Turske, posle šest nedelja knjaz Miloš je ukinuo ustav, kojim je i njegova vlast bila svedena u najuže okvire. Dimitrija Davidovića je oštro prekorio i proterao ga s dvora.

Umire u krajnjem siromaštvu. Vest o smrti čoveka, koga su u Beču niz godina zvali srpskim Meternihom, neće biti zabeležena čak ni u novinama koje je on osnovao...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

broj komentara 0 pošalji komentar