Medičijevi: Gospodari Firence

Dvostruki Oskarovac - Dastin Hofman i Ričard Maden poznat po ulozi Roba Starka ("Igra prestola"), predvode sjajnu glumačku ekipu u istorijsko-političkoj, porodičnoj drami postavljenoj u Firenci, na početku 15. veka, koja se emituje na Drugom programu RTS-a.

Druga epizoda: Rat koji vojvoda Milana vodi protiv malog gradića Luka preti da potpuno uništi Firencu, a Albici pokušava da za to optuži Medičijeve. Grad je pored svega pogođen epidemijom crne smrti, koja pored javnog zdravlja ugrožava i ekonomiju. Marko Belo užurbano traži ubicu Đovanija i čini se da je na dobrom tragu... Dok unajmljuje umetnika Bruneleska koji će konačno izgraditi impozantnu kupolu katedrale Santa Marija del Fjore, Kozimo uspeva da uspostavi mir u Firenci, tako što će tajno potkupiti vojnike iz Milana i obezbediti njihovo povlačenje...

Italija, 15. vek, iznenadna smrt Đovanija de Medičija, trgovca i bankara čuvene loze Mediči, potresa Firencu. Njegovi sinovi Kozimo i Lorenco nalaze se u samom srcu dešavanja i prikrivaju opasnu tajnu - da je Đovani zapravo ubijen. Samo jedan od njih može biti glava porodice a igrom sudbine ta titula će pripasti umetniku u duši i večitom sanjaru - Kozimu. Međutim, oni će se naći opkoljeni očevim neprijateljima koji žele da preuzmu vlast nad Firencom. Prvi u redu i najveći od svih je svakako Rinaldo Albici, čovek koji se nalazi na čelu plemićke frakcije i ima za cilj ne samo da ne dozvoli uspon srednje klase (koju favorizuju Mediči), već i da stane na put Kozimovoj viziji Firence.

Pored velikih opasnosti koja preti njihovim životima ali i opstanku porodice, braća Kozimo i Lorenco moraće da se suoče i izbore sa svojim različitim temperamentima i usklade svoje razlike. Burni će biti i njihovi privatni životi, a posebno Kozimov brak sa Kontesinom de Bardi koji je formiran kao politički savez, ali je sazreo u neverovatno partnerstvo, a koji će doživeti veliki ispit za vreme njegovog egzila u Veneciji.

Preplitanjem puteva budućnosti i prošlosti imamo uvid u živote dva brata, kako u danima kada su bili mladići tako i u kasnijim danima kada su odrasli ljudi i njihovu brobu za zadržavanje sopstvenog identiteta koji se kosi sa onim što je njihov otac bio. Mladi Kozimo će čak u Rimu upoznati umetnika, Donatela (kasnije jednog od najvećih umetnika na svetu čija su dela odolela stubu vremena i ostala do danas) koji će ga obučiti da bude umetnik... Sve vreme, teška krivica kompromisa koje pravi sam sa sobom i zlo učinjeno za dobrobit porodice pritiska Kozimovu dušu... On mora da odluči koliko je daleko spreman da očuva svoju viziju Firence, viziju koju danas znamo kao renesansu....

Uloge: Dastin Hofman, Ričard Maden, Stjuart Martin, Anabel Šoli, Alesandro Sperduti, Valentina Bele...

Režija: Nikolas Mejer, Frenk Spotnic

broj komentara 0 pošalji komentar