Evropa i Srbi: Moma Antonović

Momčilo Antonović čini čast srpskoj likovnoj umetnosti i pedagogiji.

U klasi čuvenog profesora Nedeljka Gvozdenovića je završio redovne i poslediplomske studije, a zatim prolazi kroz sva univerzitetska zvanja. Usavršavao se u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Španiji, Sjedinjenim Američkim Državama... Kao profesor po pozivu, predavao je u Budimpešti i Edinburgu.

Bio je dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na preko šest stotina izložbi, širom zemlje i sveta. Nosilac je mnogobrojnih domaćih i stranih nagrada i priznanja.

Sasvim specifičnog senzibiliteta i likovnog izraza, Moma Antonović pripada onoj retkoj, najdragocenijoj grupi stvaralaca, koji univerzalnost svojih umetničkih vizija i metafora gradi na temelju osobenosti naroda kome pripada.

U ovom razgovoru govori o odnosu nacionalnog i opšteevropskog u umetnosti, danas; o tome da li je slika samo roba; o sudbini evropskog slikarstva u svetlu globalizacije i predominacije angloameričkog kapitala; o svojevrsnoj dezintegraciji evropske kulture; o osuđenosti čoveka da u Novom svetskom poretku bude potpuni anonimus...

Urednik, voditelj i scenarista: Vojislav Laletin

broj komentara 0 pošalji komentar