Tvin Piks

Kultna serija koja je postala fenomen širom sveta i inspirisala brojne autore - stiže na RTS. „Tvin Piks“, čiji su tvorci Mark Frost i Dejvid Linč, postala je jedna od najgledanijih serija 1990-ih godina i postigla neverovatan uspeh u Americi i svetu. Serija će se emitovati od utorka do petka, na RTS 2, u 21 čas. (Twin Peaks, 1990 - 1991)

Radnja serije je smeštena u izmišljenom gradu Tvin Piksu u severoistočnom delu američke države Vašington. Serija prati FBI agenta i istragu smrti popularne srednjoškolke, čije je telo nađeno na obali reke umotano u plastičnu kesu.

Monotona svakodnevnica stanovnika se remeti kada Piter Martel na obali reke pronađe telo devojke za koju se ispostavlja da je Lora Palmer, popularna članica društva i kraljica mature. Sledećeg jutra u grad stiže Dejl Kuper, proračunati, staloženi, ali i pomalo ekscentrični FBI agent, koji uz pomoć šerifa Herija Trumana i lokalne zajednice ima zadatak da otkrije počinioca. Kuper je oduševljen mestom, konstantno snima zvučne poruke svojoj sekretarici i uživa u dobroj šoljici crne kafe i piti od višanja. Ono što on ne zna jeste da u Tvin Piksu niko nije nevin ali i da Lora Palmer nije ni blizu tako dobra i simpatična devojka kakvom je svi smatraju. Ceo slučaj prekriven je velom misterije, a iz epizode u epizodu se otkrivaju pravi karakteri pojedinih likova, kako njihovo unutrašnje zlo stupa na scenu, dok se za neke od njih ispostavlja da vode dvostruke živote.

"Ko je ubio Loru Palmer?", uskoro će postati pitanje koje će sebi i drugima postavljati gotovo svaki stanovnik malog, misterioznog mesta.

Tvin Piks je postala kultna serija i TV fenomen i na ovaj ili onaj način uticala na kasnije serije, od kojih je neke kreirao i Mark Frost. Odražavajući kultnu posvećenost svojih obožavalaca, serija je postala deo popularne kulture, pominjana je u drugim televizijskim emisijama, reklamama, stripovima, video-igricama, filmovima i pesmama.

Dobitnik je nagrada Zlatni globus i Pipod, dok je nekoliko puta nominovana za nagradu Emi. Američki časopis TV Gajd uvrstio je Tvin Piks među 25 kultnih serija.

RTS će u terminu od utorka do petka, na Drugom programu RTS-a, u 21.00 emitovati prve dve sezone serije (1990-1991). Po završetku druge sezone premijerno ćemo, vikendom, emitovati i najnoviju sezonu (2017).

Uloge: Kajl Meklahlan, Šerilin Fen, Lara Flin Bojl, Majkl Ontkin, Mejčen Emik...
Režija: Dejvid Linč, Mark Frost

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 01. feb 2018, 18:43) - Tamara [neregistrovani]

Bravo

Hvala sto ponovo emitujete seriju. A tek sledi najbolje. Nova sezona.

(nedelja, 14. jan 2018, 13:04) - Bogi [neregistrovani]

Krajnje je vreme bilo...

Hvala RTS-u,

Nova generacija je zaslužila to. Pohvala javnom servisu - ovo je svakako najuticajnija i umetnički veoma kvalitetna serija. Sigurno više nije komercijalna, ali mladi naraštaji zaslužuju da vide odakle je potekla revolucija na TV-u 90-ih...

(subota, 13. jan 2018, 16:48) - Bojan [neregistrovani]

Twin Peaks

Najbolja serija svih vremena.Bravo za RTS sto je emitujete.

(petak, 12. jan 2018, 22:46) - dragan popovic [neregistrovani]

Twin peaks

Drago mi je sto emitujete seriju,nadam se da cete pustiti sve epizode kao I nastavak iz 2017.