Crkva brvnara u Sečoj Reci

Povodom 200 godina postojanja crkve brvnare u Sečoj Reci kod Kosjerića i njene obnove, kao i štampanja knjige o ovoj crkvi dr Nedeljka Radosavljevića, snimljena je emisija u produkciji Kulturno-obrazovnog programa RTS.

Emisija obrađuje istorijat same crkve posvećene Svetom velikomučeniku Georgiju, proces njene obnove, kao i njen značaj za duhovni i kulturni život celog kraja.

Crkva je obnovljena trudom stanovnika Seče Reke i Kosjerića, a nosioci stručnog dela posla bili su Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i Akademija za umetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve.

Međutim, emisija predstavlja crkvu brvnaru u jednom širem kulturološkom i sociološkom kontekstu, podvlačeći njen nesporni značaj za kulturu lokalne zajednice. U tom smislu crkva brvnara u Sečoj Reci doživljava se kao simbol opstanka i neprekidnog zalaganja stanovnika za napredak celog kraja.

Sa nestankom moćne srpske srednjovekovne države i kasnije despotovine nestali su veliki ktitori, pa samim tim i velike zadužbine.

U vreme ropstva pod Turcima narod je sam preuzeo teški zadatak duhovnog i fizičkog opstanka. Tako su nicale crkve brvnare u Srbiji kao ognjišta duhovnosti i kulture. Ali one su mnogo i stradale, paljene, razarane. Pljačkane, iznova su obnavljane. Malo ih je sačuvano do današnjih dana, a jedna od njih je i crkva u Sečoj Reci.

Emisija takođe govori i o modelima opstanka celog kosjerićkog kraja, jer poznato je da je to jedna od retkih opština u današnjoj Srbiji koja ne pati od bolesti nezaposlenosti i migracije stanovništva prema većim centrima.

To samo govori o dubokoj svesti stanovnika kroz dugu istorijsku vertikalu o neophodnosti povezivanja kulture i ekonomije kao garantu opstanka i napretka.

U emisiji učestvuju stručnjaci koji su radili na obnovi crkve, a o crkvama brvnarama i istorijskom kontekstu njihovog nastanka govori akademik Dragoljub Živojinović. Crkva u Sečoj Reci bila je i inspiracija pesnicima i slikarima, te je i na taj način ovekovečena u umetnosti. O svom davnom susretu sa sečorečkom crkvom govori i akademik Ljubomir Simović. Inspirisan tom posetom, napisao je pesmu "Na sečorečkom groblju", koju će gledaoci takođe moći da čuju.

Urednik Milica Bajić Đogo, snimatelji Petar Vujanić i Ivan Dimitrijević, režija Lela Janić, montaža Ljubomir Plavljanić.

broj komentara 0 pošalji komentar