Art zona: Ponovo radi MSUB

Posle deset godina, u više navrata započinjane i obustavljane rekonstrukcije, 20. okrobra, ponovo je otvoren Muzej savremene umetnosti na Ušću, što svakako predstavlja kulturni događaj godine.

Pod sloganom 7x24 Muzej je nedelju dana neprekidno, i danju i noću, bio otvoren za publiku. Strepnju da je publika zaboravila Muzej, pobila je činjenica da je tokom sedam dana vernisaža Muzej obišlo bezmalo 40.000 ljudi. U vremenima kada je Muzej regularno radio ta se cifra teško dosezala čak i na godišnjem nivou.

Muzej je otvoren postavkom Sekvence, koja obuhvata više od 300 radova iz fundusa Muzeja koji čuva više od 8000 eksponata - najvrednija i najkarakterističnija dela jugoslovenske umetnosti 20. i početka 21. veka, sistematizovana u nekoliko zbirki.

Autor koncepcije izložbe je istoričar umetnosti Dejan Sretenović, koji je i kustos postavke, zajedno sa Zoranom Erićem i Mišelom Blanušom. Osim njih, o ovom poduhvatu u emisiji govore v.d. direktora MSUB, Slobodan Nakarada i arhitekta Dejan Todorović. Takođe, obuhvaćena su i arhivska svedočenja osnivača i prvog upravnika MSUB, Miodraga B. Protića.

Urednik i autor emisije: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. dec 2017, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

MSU

Fantastično iskustvo opet biti u MSU. Sve pohvale za završetak radova, i pored sveg kašnjenja. I još jedna želja. Sledeća postavka da bude moderna umetnost Srbije. I ova postavka je lepa ali nažalost Jugoslavija više ne postoji pa tako verovatno ni moderna umetnost Jugoslavije više ne postoji. Pa tako ni nema puno onih koje interesuje. Eto, toliko.

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]