Putevi srednjeg veka

Kulturno-umetnički program Redakcija za kulturu i umetnost, od 7. decembra premijerno počinje sa emitovanjem novog dokumentarnog serijala "Putevi srednjeg veka". Reč je o četiri emisije posvećene stvaranju prve srpske srednjovekovne države u Starom Rasu koje će se emitovati jednom nedeljno, svakog četvrta od 7. do 28. decembra na Drugom programu u 20.30.

Prvu emisiju serijala posvećujemo Starom Rasu, stolnom mestu Srbije, vladavini srpskih velikih župana i njihovim čestim ratovima protiv Vizantinaca i Bugara tokom 9,10. i 11. veka, dok ostale tri emisije pokrivaju razdoblje vladavine Nemanjića od sredine 12. do kraja 13. veka, i to: razdoblje vladavine velikog župana Stefana Nemanje, kralja Stefana Prvovenčanog, zaključno sa kraljem Stefanom Urošem I i Deževskim saborom 1282. godine kada dolazi do promene na srpskom prestolu i kada se središte Srbije seli na jug, na Kosovo.

Serijal "Putevi srednjeg veka" pokušava da odgonetne prošlost i otrgne od zaborava Nemanjiće koji su, i pored čestih vojevanja sa velikim silama kakve su bile Vizantija, Bugarska i Ugarska, uspeli da formiraju prvu srpsku srednjovekovnu državu u Starom Rasu.

Dokumentarni deo serijala sniman je na različitim lokacijama: na tvrđavama Rasu i Jeleču, na Pešterskoj visoravni, u pećinskom manastiru ispod tvrđave Ras, u Deževskoj dolini, u manastirima: Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Studenica, Žiča, Mileševa, Gradac, u Narodnom muzeju u Novom Pazaru.

Igrane scene za ilustraciju priče snimane su na Beogradskoj tvrđavi, u Lipovičkoj šumi i Studiju RTS. Serijal sadrži ekskluzivne snimke utvrđenja na Rasu i Jeleču koje smo zabeležili dronom i kamerom. Narator serijala i autor stručnog teksta: dr Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu. Učesnice u serijalu: prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, istoričar i dr Danica Popović, istoričar umetnosti. Tekstove iz Žitija Svetih interpretira glumac Nebojša Dugalić.

Najava za prvu epizodu:

Zašto je stolno mesto srpskih vladara Stari Ras, do naših dana, ostao zaboravljen? Gde su se nalazile granice srpskih zemalja? Kako su Srbi vojevali protiv velikih sila: Vizantije i Bugarske? Pod naslagama vekova tražimo odgovore i otkrivamo tajne prošlih vremena. U prvoj epizodi pod nazivom Stari ras, stolno mesto, vodimo vas do srpskih velikih župana i prvih Nemanjića u Starom Rasu.

Narator i autor stručnog teksta: dr Marko Popović, arheolog
Sagovornik: prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, istoričar
Istorijske tekstove i odlomke iz Žitija Svetih interpretira glumac Nebojša Dugalić.

Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Nebojša Bradić
Urednik serije: Svetlana Ilić
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Dramaturška obrada stručnog teksta: Dunja Petrović
Dramatizacija igranih scena: Ivana Stivens
Majstori zvuka: Branko Stojanović i Srđan Bajski
Muzički urednik: Vladana Marković
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović i Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Patar Vujanić
Montažer: Miroslav Nikolov
Pomoćnik reditelja: Radoslav Herceg
Reditelj: Ivana Stivens

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 20. jan 2019, 18:30) - anonymousдраган [neregistrovani]

Српски средњи век

Свака част РТС-у,на овом дивном серијалу,о историји великог Српског народа.Велико хвала.

(petak, 08. dec 2017, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

odlicno

Bravo za RTS!Odlicna emisija!

(četvrtak, 07. dec 2017, 02:26) - Лаки [neregistrovani]

Феноменално!

Хвала! По екипи која је радила знам да ће оправдати очекивања.