Magazin Srbije na vezi

Novi Sad, 2021. godine nosiće titulu Evropske prestonice kulture.

Novi Sad 2021. je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada a na putu ka 2021. godini stoji ostvarivanje projekata revitalizacije kulturnog nasleđa, rekonstrukcije starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, preispitivanja savremenog identiteta Novog Sada.

O pripremama i planovima Novog Sada, prvog grada van EU, da opravda titulu Evropske prestonice kulture, govore Nemanja Milenković i Danijela Mirkov, direktor i član Upravnog odbora Fondacije "Novi Sad 2021".

Aurora Čini se javlja iz Liverpula i podeliće sa gledaocima Srbije na vezi iskustva iz 2008. godine, kada je Liverpul bio upravo Evropska prestonica kulture.

Podršku Novom Sadu pruža i Hong Kong, odakle se uključuje Klement Vu, biznismen i okružni odbornik.

Srbija je devet puta učestvovala na takmičenju "Dečja pesma Evrovizije". Ove godine, kao naše predstavnice na ovom festivalu, u Gruziju putuju Irina Brodić i Jana Paunović sa pesmom "Ceo svet je naš". One su gošće Magazina, kao i Silvana Grujić, odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS. Razgovaramo kako teku pripreme i kakvu podršku srpska dijaspora može da pruži za što bolji plasman srpske pesme, 26. novembra u Tbilisiju.

Filmsko ostvarenje igrano-edukativnog karaktera o životu kneza Lazara Hrebeljanovića, od rođenja pa do Gazimestana, zamisao je mladog reditelja Marka Marinkovića. Kruševljanin Marko Marinković, inače nastavnik istorije, želi da, kako kaže, film Knez Lazar bude od koristi svima: prosvetnim radnicima, kulturnim institucijama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, turističkim organizacijama, njegovom rodnom gradu, dijaspori, generacijama koje dolaze. Naslovna uloga poverena je Vojinu Ćetkoviću, a kneginje Milice Biljani Nikolić. Projekat Knez Lazar je već dobio podršku mnogih institucija i pojedinaca ali je za završetak potrebno još finansijskih sredstava. U emisiji ćete čuti kako možete podržati ovo ostvarenje.

Duo gitara, Ivan Čukić i Goran Stojković, najaviće predstojeća evropske koncerte a ugostićemo i Ansambl "Renesans".

Urednice emisije Jelena Đorđević Popović i Mirjana Nikolić
Muzički urednik Branka Lolić
Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar