Filozofija i Fridrih Niče

Serijal Filozofija i... novu emisiju posvetio je jednom od najvećih filozofa i mislioca modernog doba, Fridrihu Ničeu.

Fridrih Niče bio je filozof i pesnik. Svojom filozofijom i mišlju uticao je na mlade, potonje filozofe a nacionalsocijalisti su u periodu nacizma pokušali da iskoriste njegovu ideju i shvatanje Nadčoveka.

Njegova misao "Bog je mrtav" bila je neretko predmet pogrešnog tumačenja i interpretacije. Niče kaže: Gde je Bog? Rećiću vam. Ubili smo ga - ja i ti. Šta smo uradili kada smo odvojili ovu Zemlju od njenog Sunca? Zar se nismo izgubili kao u beskonačnom ništavilu?

O životu Fridriha Ničea, njegovom učenju, pojmu nadčoveka, pojavi nihilizma, tumačenju vrednosti, šta nam to Niče danas govori i šta podrazumeva pod pojmom "Bog je mrtav" ali i kako shvatiti njegovu političku filozofiju govori nam gost emisije prof. dr Vesna Stanković Pejnović.

Profesorka Pejnović autor je važne knjige pod naslovom Lavirint Moći, Politička Filozofija Fridriha Ničea, gde uspešno iznosi Ničeove najvažnije misli od slobode duha, njegog probražaja, afirmacije života, moralnog usavršavanja, te volji za moć kao volji za život.

Urednik i autor emisije Jasmina Vujnović Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar