Art zona: Jan Fabr - Stigmata

Ovdašnja široka publika kojoj je pozorišni spektakl "Planina Olimp - u slavu kulta tragedije", kojim je otvoren ovogodišnji Bitef, skrenula pažnju na stvaralaštvo Jana Fabra, većinom nije upoznata sa činjenicom da je Fabr prvi živi umetnik koji je održao samostalnu izložbu u pariskom Luvru, 2008. godine.

Naime, Fabr je rođen u Antverpenu, gde i danas živi, i gde je studirao na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti. Kao likovni umetnik, avangardnog usmerenja, izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama: bijenalima u Veneciji i Sao Paolu, Dokumentima u Kaselu, itd. Proteklog leta u bečkom Muzeju Leopolod održana je Fabrova retrospektiva naslovljena "Stigmata", dok su u sklopu 57. Venecijanskog bijenala izložene njegove "Skulpture od stakla i kostiju".

Pozorišni reditelj, scenarista, koreograf, scenograf i likovni umetnik, Belgijanac Jan Fabr, jedan je od sve ređih stvaralaca današnjice u čijem holističkom viđenju i tumačenju sveta kičmu predstavlja ona civilizacijska linija koja je začeta u antičkoj Grčkoj. I to je jedan od razloga zbog čega on ne voli da ga nazivaju multimedijalnim ili hibridnim stvaraocem, već umetnikom usaglašavanja. Fabr uvek naglašava kako se u svom celokupnom radu zapravo bavi lepotom.

Večerašnja emisija posvećena je Fabrovom stvaralaštvu u domenu vizuelnih umetnosti.

Urednik i autor emisije: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]