Studio znanja: Zablude

Često se ispostavi da "činjenice" u koje slepo verujemo godinama, pa čak decenijama i vekovima nisu tačne, već da smo živeli u zabludi. Ponekad je teško promeniti ugao posmatranja i novo saznanje sagledati na drugačiji način. Upravo zato, ove nedelje u "Studiju znanja" raskrinkavamo mnoge neistine u koje smo dugo verovali...

U ovoj emisiji suočavamo se sa brojnim kontroverzama u vezi sa čuvenim naučnim otkrićima, tražimo zablude u svetu muzike, hrane, genetike, psihologije. Koji su izumi nastali mnogo ranije nego što verujemo i da li su za njih zaista zaslužni ljudi kojima se oni pripisuju otkriće nam dr Petar Kočović, profesor informatike i inženjer mašinstva.

Vojkan Borisavljević, naš pozati kompozitor i aranžer će nam na osnovu svog rada sa glumcima, govoriti o tome da li je sluh urođen ili se može razvijati tokom života. Čini se da se danas izuzetno veliki broj zabluda dovodi u vezu sa ishranom, a mnogi od nas postaju zbunjeni ne znajući više šta da konzumiraju. Kako bismo razjasnili te nedomice u goste smo pozvali nutricionistu Jovanu Srejić.

Da li naši geni zaista mogu da opravdaju loše ponašanje, može li se genetskim inženjeringom iskoreniti zlo, jesu li zaista sve mutacije gena štetne i da li jedan gen određuje jednu osobinu otkriće nam dr Dubravka Vejnović iz Centra za promociju nauke. Kako nastaju zablude i zašto smo skloni da u njih verujemo, da li se koren svih naših problema u odraslom dobu zaista krije u detinjstvu, šta se dešava kada psihologija ušeta u detektivsku kancelariju i da li je hipnoza stanje transa gde osoba bespogovorno sluša komande hipnoterapeuta rećiće nam psiholog Mia Popić.

Ove nedelje, moćićete da se zajedno sa nama igrate i preispitate svoje znanje kroz kviz u kome će učestvovati naša višestruko talentovana publika - članovi hora Kluba studenata tehnike. Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Ivana Milenković
Kovoditelj: Ana Reljić
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar