Art zona: Ostojić, Barltrop, Žarevac

Pomeranje zadatih granica i otvorenost ka eksperimentu, radikalno preispitivanje pozicije žene, kao i sopstvenog tela, dominantne su odrednice stvaralaštva tri vizuelne umetnice različitih generacija, koje su u skorijem periodu izlagale u Beogradu. Njima je posvećeno večerašnje izdanje Art zone.

Oni koji se sećaju beogradske likovne scene 80-ih godina prošlog veka Bojanu Barltrop pamte kao Bojanu Komadinu. Tada je ona počela da radi i izlaže polaroide, decentno pomerajući zadate granice slobode. Već više od dve decenije živi u Velikoj Britaniji. Na svoje stvaralaštvo publiku je podsetila izložbom "Veliki lanac postojanja" u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Beogradska multimedijalna umetnica Dragana Žarevac, od sredine 80-ih godina prošlog veka, prevashodno oslonjena na živo izvođenje, na sopstveni glas i telo, istražuje poziciju i ulogu žene u različitim kulturnim miljeima. Prožimanje idologija modernog Zapada i savremenog Islama, bilo je fokus izložba "Velovi", održane u Kući legata, gde su objedinjene instalacije Ivane Dragutinović Sokolovski i Dragane Žarevac.

Tanja Ostojić je nastanjena u Berlinu. Njeni radikalni radovi često ukazuju na brojne paradokse Evropske unije. Na međunarodnoj sceni deluje iz perspektive žene migrantkinje. Multimedijalna izložba "Leksikon Tanje Ostojić", u Salonu Muzeja savremene umetnosti, osmišljen je kao dugogodišnji regionalni interdisciplinarni, participativni istraživačko-umetnički projekat koji uključuje saradnju sa ženama istog imena i prezimena.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]