Interakcija: Filmovi koji leče letargiju

Letos održan 12. međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija", pored tri dokumentarca nastala radom studenata filmskih akademija iz celog sveta iznedrio je i dokumentarac o - samom sebi.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra "Filmart", i uz podršku Ministarstva kulture i medija Srbije kao i medijsku podršku RTS-a, u Ivanjici, Čačku i Užicu okupilo se i ovog leta tristotinak učesnika a među njima i 35 akademaca - mladih filmadžija iz više od dvadeset država sveta... Podeljeni u ekipe, studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije - na terenu su radili dokumentarne filmove.

Više je nego zanimljivo videti kako u Požegi mladi filmadžija iz neke afričke zemlje pronalazi inspiraciju i elemente za odgovor na ovogodišnju temu kampa ("Mali grad, veli ljudi") pa potom, sa kolegama i vršnjacima, realizuje film, i sve to za petnaestak dana koliko Interakcija traje.

U okviru Interdok-a, sedme radionice na Interakciji, održan je i master klas, kog su vodili naši dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Za proteklih dvanaest godina, na kampu Interakcija (koji je besplatan), učestvovalo je 204 učesnika iz 50 zemalja a masterklas Interdok pohađalo je 78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno čak 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta...

Film koji je iz svega nastao, u trajanju od dvadeset dva minuta, svedoči o energiji mladosti, stvaralačkom poletu i velikim očekivanjima od sveta i života koji je pred ovim mladićima i devojkama.

Lekovito je da ih vidite i čujete, ma čime se bavili; ovakvi filmovi leče letargiju.

Urednik: Bojan Bosiljčić

broj komentara 0 pošalji komentar