Trezor: Televizijanci

Petnaest godina od smrti reditelja Save Mrmaka

Sava Mrmak, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta umetnosti (Zemun, 4. mart 1929 - Beograd, 9. oktobbar 2002)

Televiziju treba voleti - kolažna emisija koja će podsetiti na različite televizijske žanrove koje je ostvario reditelj Sava Mrmak u svom televizijskom životu od 1958. do 1994. godine, a potom se posvetio pedagoškom radu, o čemu svedoči Savin student i asistent, sada već vanredni profesor Ivan Pešukić  (2012). Naslov naše emisije je rečenica koju je profesor Mrmak svojim studentima često govorio, pripremajući ih na ni malo lak a veoma odgovoran rediteljski rad. U ovoj sećanje uvrstili smo i intervju koji je sa Savom Mrmakom vodio novinar Zvonimir Šimunac (1986).

Najveći prostor dat je ipak Savinim izjavama za seriju Vreme televizije (1994-1995), a evo i jednog citata u kojim opisuje sam početak rada na Televiziji: "Ovih dana, pripremajući se za ovu emisiju, preturao sam po starim dokumentima, fotosima i materijalima, želeći da se i sam podsetim na vreme od pre 35 godina. Video sam da je moj angažman na Televiziji Beograd počeo ugovorom koji nosi datum 10. avgust 1958. godine. To je veliki staž gledajući ga unazad, danas. Kad sam došao na Televiziju sreo sam Lolu Đukića, tada jednog od vodećih ljudi u Zabavnom programu Televizije Beograd, koji me pitao da li bi hteo da stalno radim na televiziji kao reditelj i šta sam učio o televiziji do tada. U šali, rekao sam mu da lekciju o televiziji na Akademiji za pozorište, film radio i televiziju, nismo imali još. On se nasmejao i rekao, dobro, učićemo zajedno jer i ja ne znam više od tebe. U to vreme, zaista, televizija je bila mediji koji je osvajao polako našu zemlju, našu sredinu, međutim, mi koji smo preuzeli odgovornost da radimo kreativno u tom mediju nismo baš mnogo imali znanja, više smo imali entuzijazma, ali interesantno nismo imali neki veliki strah ... bilo je to vreme poleta, vreme mladosti, vreme preuzimanja rizika." (Vreme televizije, 3. epizoda)

- Učesnici: Sava Mrmak, Zvonko Šimunac, Ivan Pešukić

- Pripremili: Marijana Čuturilo, Ivan Jevtić, Ljubomir Plavljanić, Bojana Andrić

- Premijerno emitovanje, Redakcija za istoriografiju.

Povratak u Beograd - Olivera Katarina peva nekoliko pesama Vaska Pope na muzika Enrika Josifa.

- Učesnik: Olivera Katarina

- Slika Marina Lazarević, Branko Banjičević; svetlo Zdravko Ignjatović; ton majstor Dušan Stančević; asistenti tona Petar Dujić, Jovo Džabić; video mikser Pavle Marković; tehničko vođstvo inž. Branko Živanović; organizatori Miloš Veselinović, Nenad Romano; magnetoskop Aleksandar Sekulić; scenografija Dagmar Stojanović; kostimi Aleksandar Joksimović; muzički saradnik Snežana Nikolajević; glavni kamerman Milan Stefanović; kamermani Slavko Aleksijević, Branislav Kuzmanović, Jovan Blagojević; sekretar režije Maja Đorđević, asistent režije Miodrag Stajkić; režija Sava Mrmak

- Premijerno emitovano 18.10.1973, Redakcija muzičkog programa, urednik Slobodan Habić; reprizirano u "Trezoru" 07.04.2004.

 broj komentara 0 pošalji komentar