Zaboravljeni admiral - ser Ernest Trubridž

Dokumentarni film o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu, nosiocu najviših srpskih vojnih i civilnih odlikovanja tokom Prvog svetskog rata.

Dokumentarni film "Zaboravljeni admiral" je biografska priča o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je stigao u Beograd 1915. godine i kao komandant britanske misije na Dunavu zajedno sa srpskim vojnicima suprotstavio se napadu na Srbiju. Odlikovan je najvišim srpskim vojnim i civilnim odlikovanjima.

Iako je u Beograd došao po "kazni" kada je reagujući na dvosmisleno Čerčilovo naređenje propustio nemačke brodove u Sredozemlje, borio se rame uz rame sa srpskim borcima, povlačio sa njima preko Albanije, bio na Solunskom frontu i zajedno sa vojnicima ušao u oslobođeni Beograd 1919. godine.

Film je zasnovan na dnevnicima admirala Ernesta Trubridža koje je vodio tokom boravka u Srbiji i u kojima su zabeleženi najznačajniji trenuci tokom ratovanja sa srpskom vojskom. U filmu su korišćene fotografije koje je sam admiral Trubridž snimio.

Njegov praunuk, ser Tom Trubridž je sto godina kasnije sa istoričarem Danilom Šarencem, obišao sve položaje na kojima je njegov pradeda postavio britansku artiljeriju kako bi se susprotstavio napadima sa austrougarskih monitora.

Admiral Trubridž je izvršio i prvi torpedni napad na reci, o čemu u filmu govore stručni sagovornici iz oblasti rečne vojne mornarice.

Deo filma o tradiciji porodice Trubridž, odrastanju i školovanju Ernesta Trubridža snimljen je u Engleskoj. Umro je u Francuskoj, u Bijaricu gde se obrela i naša ekipa u potrazi za još nekim tragom postojanja zaboravljenog junaka.

Film pokušava da očuva sećanje na admirala i ukaže na njegovu ulogu i značaj u periodu kada je Srbiji pomoć bila preko potrebno.

Film je snimljen u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Autor filma je Slađana Zarić, novinar Vesna Ilić, montažer Marko Tisovec, grafički dizajner Borko Ćirić, kompozitor Vladimir Tošić, direktor fotografije Petar Vujanić.

Radio-televizija Srbije će objaviti i priređene delove dnevnika admirala Trubridža koji će prvi put biti prezentovani kako srpskoj tako i engleskoj javnosti.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar