Studio znanja: Kič i šund

Kritika kiča često i sama završava u kiču - činjenica je koja nas nije sprečila da kopamo dublje istražujući ovu temu, ali i da se poigramo kičastim elementima kako bismo ilustrovali ovu više nego privlačnu temu.

Ogroman profit koji kič ostvaruje smatra se možda najvećim od mnogih iskušenja. Tu su još i emocionalna iskušenja kiča - vulgaran je, zanimljiv i ukrasan i zato mu mnogi hrle u zagrljaj. Šta su kič i šund, kako se definišu i, što je možda i važnije, kako se prepoznaju u svakodnevnom životu, objasniće nam naši gosti. Radujemo se što ćemo ugostiti profesora dr Ratka Božovića, sociologa kulture, profesora dr Maju Vukadinović, kulturologa, profesora dr Kristinu Brajović Car, psihologa. Sa nama je i neko ko televiziju zna u prste. A upravo nju optužuju da je vesnik kiča. Koji su mehanizmi kojima mediji ljudima nameću kič i zašto ljudi prihvataju metode manipulacije i nametanje kiča reći će nam reditelj, producent i scenarista profesor dr Stanko Crnobrnja. Naša virtuelna gošća je profesorka dr Divna Vuksanović, koja će nas provesti kroz ključne momente ekspanzije kiča i sugerisati na kome je glavna odgovornost za suprotstavljanje kiču.

Rokeri kič obilaze u širokom luku, pa otuda i pojam kemp. Koliko se rok i kič boje jedan drugog i šta je kemp, upitaćemo Kikija Lesendrića, kompozitora, tekstopisca i producenta. Odnos kiča i narodne muzike je često bombastičan - o tome sa ćemo porazgovarati sa Zoranom Dašićem Dašom iz grupe "Legende", takođe i dugogodišnjim muzičkim urednikom naše televizije.

Za publiku smo odabrali nekog ko se bavi umetnošću i često može da se sudari sa kičem, ali to vešto izbegava - ugostićemo studente Fakulteta primenjenih umetnosti.

Šta je to psihološko u čoveku što ga čini slabim pred kičem i može li kič da bude dobar - još je samo jedno od pitanja na koja ćemo tražiti odgovor. A sa elementima poput flamingosa, perikama i rokovnicima sa šljokicama u emisiji ćemo se poigravati kičem i kempom, dok pokušavamo da dokučimo da li danas postoji išta osim kiča, što je jasno negirao Adorno.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar