Andrić nad Andrićevim tekstom

Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, kamere Radio-televizije Srbije prvi put su snimile mnoge Andrićeve rukopise i prikazuju ih gledaocima. Andirć nije spadao među pisce koji su mnogo menjali svoje zapise, pa su njegove ispravke tim važnije i znakovitije.

Veliki pisac negovao je rečenicu i razmišljao nad svakom rečju. Poznata je njegova izjava: "Ja po svakoj svojoj napisanoj reči skačem, pa ako ostane u tekstu, zadržim je".

Kako su ipak izgledale varijante rukopisa čuvenih priča i zapisa: Praznično popodne (koje se u rukopisu vodilo i kao Nedeljno popodne), Mostovi, Geometar i Julka, Pobednik, Vino i Razgovor s Gojom? Zašto je Andrić izbacivao čitave delove već kao iskusan pisac, pišući svoj poslednji veliki roman Omerpaša Latas? Ovo su pitanja na koja će dati odgovor umetnički tim RTS-a na čelu sa autorom i urednikom emisije Aleksandrom Gatalicom.

Emisija praktično prvi put na ekranu predstavlja sve Andrićeve rukopise, ali ono što je poseban ekskluzivitet jeste prvo predstavljanje Dnevnika Ive Andrića koji je vodio većinom u Ženevi i to tokom nepune dve godine od 1929. do 1931. godine, kao i nikad dosad objavljeni odlomak iz priče Napast o jednom noćnom iskustvu Andrićevog omiljenog junaka iz "fratarskog ciklusa priča", Fra Petra.

Dokumentarna emisija Andrić nad Andrićevim tekstom snimana je u HD rezoluciji slike, trudeći se da najsavremenijom televizijskom tehnikom dočara svako Andrićevo slovo, pa su čak i potpisi i najave za emisiju načinjeni od slova koja su u televizijskoj grafici "isecana" sa samog otiska Andrićeve mehaničke pisaće mašine.

U emisiji kao sagovornici učestvuju Žaneta Đukić Perišić, upravnica "Zadužbine Ive Andrića, Biljana Đorđević Mironja, savetnik u "Zadužbini Ive Andrića", a odlomak iz dosad neprikazanog teksta Napast Ive Andrića čita vodeći spiker RTS-a Vladimir Jelić. Kreativni tim postprodukcije čine montažerka slike Milica Živojinović, majstor obrade tona Aleksandar Zoričić i TV grafičarka Emanuela Tassan-Lukić

broj komentara 0 pošalji komentar