Čitanje pozorišta: Unutrašnji dijalog

Kakvo je naše pozorište i za kakvo se zalažemo?

Na pragu smo nove pozorišne sezone i kao i uvek u to vreme pred nama iskrsavaju stara pitanja: za kakvo se pozorište zalažemo, za kakvu estetiku i poetiku, koje nas teme i dileme bockaju i žuljaju, o čemu bi trebalo, i na koji način, progovoriti sa scene? Šta bi valjalo, i kako, predočiti publici?

Da li je naše pozorište konzervativno i prevaziđeno ili odveć, pomodarsko-trendovski, koketira s takozvanim novim pozorišnim tendencijama? Da li je kritički osvešćeno ili nemušto, britko ili tupo, hrabro ili kukavičko... da li je kadro i vično da ukazuje i prokazuje goruća pitanja sumornog vremena u kojem živimo? Da li su grozomorna nemaština i ponižavajuća oskudica samo jalovi izgovori za nedostatak ideja i umetničke promašaje u pozorištu?

Po opštem mišljenju neprimerene i neutemeljene odluke žirija 62. Sterijinog pozorja podigle su proletos buru u čaši naše pozorišne žabokrečine. Da li je ova svojevrsna rugalica ne samo svim učesnicima Pozorja, pozorišnim stvaraocima, publici i umetničkoj kritici, nego i samoj instituciji pozorišta i umetničkog stvaralaštva opšte, uistinu ukazala na suštinu problema? Da li je to bio pucanj u središte mete, u prazno ili u sopstvenu nogu?

U emisiji govore reditelji Snežana Trišić i Igor Vuk Torbica, novi selektor Sterijinog pozorja teatrolog Boško Milin i dramaturg Maša Stokić.

Autor i urednik: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]