Staro srpsko pisano nasleđe: Svet srpske rukopisne knjige, 2. deo

Kontakt sa srednjovekovnom knjigom koja je preživela vekove i koja se našla u rukama autora, naručilaca, korisnika i kasnije naučnika otvara široko polje delovanja.

Izložba pod nazivom "Svet srpske rukopisne knjige 12-17.veka" priređena u Galeriji SANU tokom jeseni 2016. godine, bila je dragocena prilika da javnost upozna neka od remek dela srpskog pisanog nasleđa.

Do sada je priređeno više izložbi posvećenih različitim temama vezanih za srpske rukopise, ali od 1973. godine i "Izložbe srpske pisane reči" u Narodnoj biblioteci Srbije nije bilo ovako sveobuhvatnog prikaza pisanog nasleđa u Srba, istakla je prof. dr Smilja Marjanović Dušanić.

Autori izložbe profesor dr Zoran Rakić, istoričar umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i profesor dr Irena Špadijer, istoričar književnosti sa Filološkog fakulteta u Beogradu govore o književnim, istorijskim i umetničkim dometima srednjovekovnih majstora, duhovnih tragalaca i posvećenih naručilaca kao i o sudbini knjiga koje su "preživele" burne istorijske događaje.

Nove epizode iz serije "Staro srpsko pisano nasleđe" otkrivaju nam taj čudesan i mističan svet knjige u emisiji "Svet srpske rukopisne knjige", 2. deo.

Snimatelj: Aleksandar Beatović
Montažer: Milan Radičević
Urednik i scenarista: Ivana Kovačević

broj komentara 0 pošalji komentar