U svetu

Prve dve emisije "U svetu" u novoj sezoni posvećene su Iranu. Grupa novinara iz srpskih redakcija posetila je tu veliku zemlju na Bliskom istoku i u njenom glavnom gradu, Teheranu imala susrete sa kolegama u više redakcija, kao i sa pomoćnikom ministra kulture Irana.

Putovanje 8 novinara iz Beograda i Novog Sada realizovano je u organizaciji dva ministarstva kulture, na osnovu dogovora postignutog tokom posete srpskog ministra Vladana Vukosavljevića Iranu u martu ove godine. Uskoro se očekuje i dolazak iranskih novinara u Srbiju.

Prva emisija o Iranu predstvalja tu zemlju, kratko se osvrće na istoriju, a više se bavi aktuelnom situacijom posle potpisivanja sporazuma Teherana i grupe država pet plus jedan o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija, 2015. godine.

Teme su: privreda Irana posle ukidanja većeg dela sankcija, dolazak stranih investicija, odnos sa Amerikom i borba sa Islamskom državom. U iranskom parlamentu srpski novinari su razgovarali sa predstavnicima više komiteta, kao i sa predsednicom Grupe prijateljstva Srbije i Irana, i šeficom ženskog kokusa, koja je pričala o položaju žena u njenoj zemlji i o saradnji dve države. Sa kolegama iz iranskih redakcija razmenili smo mišljenja o radu i novim tendencijama u medijima.

Nastavak priče o Iranu na programu je sledećeg četvrtka.

Urednica emisije je Branka Kerkez.

broj komentara 0 pošalji komentar