Art zona: Ružičasti kontrapunkt - Marina Marković

Označena kao "postanoreksična umetnica koja deluje u kontekstu obezglavljenog Barbi pokreta", Marina Marković jeste jedna od najosobenijih figura koja se u skorijem periodu pojavila na našoj likovnoj sceni.

Kroz radikalnu, subjektivnu vizuru ona istražuje poziciju žene u savremenom svetu. Pink, odnosno ružičasta, koja dominira u njenom radu, zapravo jeste kamuflažna boja koju ona koristi kako bi problematizovala izvitopereno shvatanje žene i ženskosti u većem delu savremenog sveta.

Marina Marković rođena je u Beogradu, gde je na Fakultetu likovnih umetnosti diplomirala slikarstvo 2008. godine. U zemlji i inostranstvu izlaže od 2006. godine. Kao dobitnik nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2011, boravila je na rezidencijalnom programu u Njujorku. Od tada živi u Beogradu i Njujorku.

U svoje radove investira vlastita iskustva, kao i vlastito telo, koristeći različite medije: crtež, sliku, fotografiju, video, performans, film. Kao redi mejd model povremeno se pojavljuje u radovima drugih umetnika, a imala je i zapažene uloge u dugometražnim ostvarenjima srpskog garažnog filma.

U večerašnjoj emisiji, o njenom stvaralaštvu govore: istoričarke umetnosti Ksenija Marinković i Marija Ratković, producent i kolekcionar Slobodan Nešović, reditelj Milutin Petrović, dramaturg i reditelj Saša Radojević.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]