U svetu

Velika Britanija je počela pregovore sa Evropskom unijom o uslovima Bregzita u trenutku kada su konzervativci izgubili apsolutnu većinu u parlamentu i posle više terorističkih napada u zemlji, kao i požara u Londonu, koji je uništio soliter sa takozvanim opštinskim stanovima, što je dodatno uzdrmalo pozicije premijerke Tereze Mej.

Teroristički napadi i u Briselu i Parizu, neposredno posle parlamentarnih izbora U Francuskoj, na kojima je stranka predsednika Emanuela Makrona osvojila apsolutnu većinu.

U pregledu ostalih vesti iz sveta o požarima u Portugaliji u kojima su poginule 64 osobe, vraćanju dela američkih restrikcija Kubi, uvođenju novih američkih sankcija Rusiji, novim zategnutostima između Amerike i Rusije u Siriji, o smrti američkog studenta, koji je bio osuđen u Severnoj Koreji i o bivšem nemačkom kancelaru Helmutu Kolu, koji je preminuo u 88. godini.

O odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, koji se nisu popravili posle izbora Donalda Trampa za američkog predsednika, bez obzira na njegova obećanja, razgovarali smo sa Piterom Jelcovim, univerzitetskim profesorom iz Vašingtona.

Urednica emisije je Branka Kerkez.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U svetu U svetu

Autor:
RTS - Branka Kerkez

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]