Youth heroes - mladi heroji Srbije

Na svečanosti u Novom Sadu nedavno su proglašeni pobednici drugog po redu nacionalnog konkursa "Youth Heroes" i Srbija je dobila 17 novih mladih heroja - pravih uzora i inspiracije svima nama. Inicijator projekta je EXIT Fondacija u saradnji sa kompanijom NIS, uz partnersku podršku Radio-televizije Srbije.

Cilj konkursa je da se marljivi, posvećeni i kreativni mladi ljudi - mladi heroji Srbije, izvuku iz anonimnosti, da ih upoznamo, da domaća javnost sazna za njihova izuzetna i nesvakidašnja i impresivna postignuća, uloženi trud i rad - da se njima ponosimo, da ih pohvalimo i da oni budu uzori - za sve generacije...

U kategoriji priznanja za najbolje srednjoškolce i studente u oblasti obrazovanja i nauke, prvu nagradu osvojio je Mihajlo Sporić - višestruki zlatni olimpijac i državnom prvak u oblasti fizike, drugu Marta Avramović - koja je osmislila pomagalo za slepe i slabovide, dok je treća nagrada dodeljena Tijani Stanić - studentkinji molekularne biologije na prestižnom Jejlu. Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Mihailo Martinović - dvostruki doktor nauka (astronomije i astrofizike), Đorđe Đurica - koji je svojim istraživanjima pospešio elektronsko poslovanje kao i Ivan Zaletel - mladi i preduzimljivi asistent na Medicinskom fakultetu.

Ovogodišnji mladi heroji Srbije, iz oblasti društvenog aktivizma su: Jovan Milić (prva nagrada) - koji između ostalog pomaže mlade ljude koji žive u lošim uslovima, Milan Srdić (drugo mesto) osoba sa invaliditetom, koji druge na svom primeru uči da je važno ne odustajati. Treća nagrada je uručena Jeleni Ognjanović - diplomiranoj istoričarki umetnosti, čija je misija da umetnost približi svima.

Mladi heroji preduzetništva (kategorija "preduzetništvo i kreativne industrije") su: Valerija Spasojević - dobitnica priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute (koji joj je dodelila NASA), Ognjen Vlaškalin - čija je platforma "Outimagine" postigla zapažen uspeh na međunarodnim konferencijama, Jovana Lea Simić- devojka koja je od tradicionalnog džema napravila srpski brend i Lazar Jovanović - heroj moderne srpske poljoprivrede (osmislio navodnjavanje biljaka na daljinu, putem SMS poruke).

Nagrađivana slikarka Ana Vrtačnik, osvojila je prvu nagradu u kategoriji "kultura i umetnost", drugo mesto pripalo je Dušanu Čeganjcu - svetskom šampionu na harmonici i trećeplasirana je Ana Krstajić - mlada kompozitorka i buduća studentkinja prestižnog muzičkog koledža Berkli.

Specijalno priznanje Youth Heroes, osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević dodelio je Nikoli Rankoviću - trinaestogodišnjem Beograđaninu, najmlađem muzičaru i humanisti koji je izdao rokenrol album na kom se nalaze pesme čiji je autor i izvođač.

Sedamnaest ovogodišnjih laureata priznanja i statueta "Youth heroes" za izuzetan doprinos društvu, dobili su i ulaznice za "Exit Avanturu", kurseve za lični razvoj HR centra Beograd a četvoro prvonagrađenih u svojim oblastima dobili su i novčane nagrade od 100.000 dinara.

Direktor i osnivač Exit festivala, Dušan Kovačević: "Ako važi ona stara floskula da na mladima svet ostaje, onda će taj svet budućnosti zavisiti od onoga ko su uzori mladim ljudima danas. Kao što svi znamo, stalno smo "bombardovani" negativnim uzorima, koji samim tim postaju još popularniji i još uticajniji, čime ulazimo u začarani krug iz kojeg nikako da izađemo. Smatramo da odgovorni subjekti u ovom društvu treba da udruže snage i da zajedno sa medijima razbiju taj začarni krug. Tako ćemo prave uzore, prave heroje postaviti pod svetlo reflektora, što je i cilj ovog konkursa."

Članovi žirija drugog po redu izbora mladih heroja Srbije "Youth heroes 2016" bili su: Snežana Lakićević, menadžerka za saradnju sa Univerzitetima NIS, Duška Vučinić, šefica službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a, Nenad Blagojević, osnivač portala pricesadusom.com, Jelena Milošević, menadžerka proizvoda Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Svi dobitnici priznanja "Youth heroes" biće promovisani u medijima i EXIT programskim sadržajima i platformama, kako uzori i inspiracija mladima ali - i svima nama!

broj komentara 0 pošalji komentar