U svetu

Britanci glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima u amosferi stvorenoj terorističkim napadima pripadnika Islamske države. U trećem napadu od marta teroristi su ubili osam osoba uletevši kombijem među šetače na Londonskom mostu, i napavši građane noževima na pijaci Borou.

Napadi su uticali na pad popularnosti premijerke Tereze Mej, koja je, posle samo godinu dana na tom mestu, na kome je zamenila Djevid Kamerona nakon njegove ostavke, sazvala izbore u nadi da će osigurati nadmoćnu pobedu, što bi joj pomoglo u pregovorima sa Evropskom unijom o uslovima brexita.

O uticaju terorističkih napada na vanredne izbore u Britaniji za emisiju U svetu govori dopisnica RTS-a iz Londona Ivana Miloradović.

U pregledu prošlonedeljnih vesti iz sveta o terorističkom napadu Islamske države u Teheranu, u kome je ubijeno 17 osoba, napadu na policajca u Parizu, prekidu diplomatskih odnosa sedam zemalja, uglavnom sa Arabijskog poluostrva, sa Katarom, stavu ruskog predsednika Vladimira Putina o umešanosti ruskih hakera u američke izbore, i padu aviona sa 120 putnika u Mjanmaru.

Američki predsednik Donald Tramp ispunio je jedno od svojih glavnih predizbornih obećanja, pa je Vašington istupio iz Pariskog sporazuma o klimi, uprkos glasnom negodovanju političara, naučnika i predstavnika biznisa u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Tramp kaže da želi bolji sporazum za Ameriku i da mu je jedini cilj da sačuva radna mesta i poveća rast domaće privrede.

O Trampovom odnosu prema NATO-u, Evropi i regionu, u intervjuju za RTS, govorio je nekadašnji pomoćnik američkog ministra odbrane Džon Mareska, gosta Evropskog centra za mir i razvoj.

Urednica emisije je Branka Kerkez.

broj komentara 0 pošalji komentar