Trag: Muzika u genima

Ako vas put kojim slučajem dovede u Valjevo, sigurno ćete čuti brojne priče o bogatoj istoriji kolubarskog kraja i zanimljivim Valjevcima, ali istinski poznavaoci duše ovoga grada neće izostaviti ni priču o čuvenim romskim orkestrima, čija se tradicija pronosi već dva veka.

Najviše valjevskih Roma živelo je tada, baš kao i danas, na Bairu, naselju ispod brda Vidrak. Bili su među najtalentovanijim članovima vojnih i hotelskih orkestara po celoj bivšoj Jugoslaviji i u samom Valjevu.

Dva romska muzička pravca postoje u Valjevu, gradski, bairski i onaj koji se decenijama negovao u obližnjoj Gornjoj Grabovici i okolnim selima.

Grupa Kal je urbani romski bend, oni za sebe kažu da su nastavljači "grabovičkog stila", neguju dvotrećinski ritam i prednost daju žičanim instrumentima.

Možda će se nekada etnomuzikolozi pozabaviti valjevskim romskim muzičkim pravcem kao posebnim fenomenom. Možda to ostane samo valjevska poslastica kojom, sa posebnom ljubavlju i ponosom, počaste goste. Jedno je sigurno, beskrajno je zadovoljstvo za one koji muziku slušaju i u njoj uživaju, i još veće za one koji je izvode i u genima nose.

Autorka: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Blagoje Đekić
Urednik: Ljubisav Alesić
Odgovorni urednik redakcije Aktuelnosti: Dragan Stojanović

broj komentara 0 pošalji komentar