Čitanje pozorišta: Carstvo mraka

Kritička recepcija i razgovori o najnovijim pozorišnim predstavama.

U središtu pažnje ove epizode je pet predstava, od kojih su čak četiri u produkciji pozorišta izvan takozvanog centra što svedoči, kolikogod to neverovatno zvučalo, da su pozorišta u unutrašnjosti još uvek vitalna. Predstava Maestro (Somborsko pozorište) inspirisana je životom i delom znamenitog srpskog slikara Milana Konjovića. Tematsku okosnicu predstave Ruža, uvela (Pozorište "Bora Stanković" Vranje) čine motivi iz stvaralaštva Borisava Stankovića. Obe predstave režirao je Milan Nešković i obe su uvrštene u takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Sterijinog pozorja.

Predstava Carstvo mraka (Narodno pozorište u Beogradu) nastala je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja. Drama je inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao negde u ruskoj provinciji, kada je čovek na svadbi svoje kćeri javno priznao sve zločine koje je počinio, tražeći iskupljenje grehova. Šta danas, u carstvu mraka, grozomorja i svakovrsnih zverstava mogu značiti priznanje, pokajanje i moleban za oprost - jedno je od osnovnih pitanja predstave mladog reditelja Igora Vuka Torbice?

Narodno pozorište u Nišu obeležilo je 130. godišnjicu premijerom predstave Mrtve duše po znamenitom romanu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Grotesknu gogoljijadu opskurne trgovine, prevara, licemerja i hohštapleraja režirala je Ana Đorđević.

U Kraljevačkom pozorištu igra se predstava Plej Andrić nastala po dramatizaciji nekoliko proznih dela našeg nobelovca. Kao što je poznato, Andrić je bio skeptičan i nepoverljiv po pitanju inscenacije svojih dela, pa se i danas kao jedna od osnovnih dilema nameće forma pozorišnog uprizorenja.

U ovoj i sledećoj epizodi autor radno, i bez ikakve pompe, obeležava petnaest godina od pokretanja i realizacije serijala Čitanje pozorišta, jedine specijalizovane televizijske emisije o pozorišnoj umetnosti u regionu.

U emisiji učestvuju: Milivoje Mlađenović, Jelena Mijović, Milan Nešković, Hana Selimović, Dušan Matejić i Mia Knežević.

Autor i urednik: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]