Čas anatomije: (Ne)moć institucije i opstanak van nje

Prema izjavama zvaničnika u kulturi, tekuća godina trebalo bi da bude završnica jednog dugog procesa "izgradnje" kulturnih institucija, doslovno ali i metaforički.

Novo izdanje emisije Čas anatomije ispituje pojam kulturne institucije. Sa jedne strane, zvanične kulturne institucije nacionalnog značaja i sa druge, prostor koji nema taj epitet ali u čijim okvirima nastaju značajna dela, umetnički komentar prošlosti i savremenosti.

Kakve su trenutne zvanične kulturne institucije, ko njima rukovodi, kakvi sadržaji nastaju u njima i ko na to utiče...? Šta karakteriše vaninstitucionalni kulturni prostor, postoji li saradnja između zvaničnih institucija kulture i nezavisne kulturne scene ili je reč o dva paralelna koloseka koji nemaju tačku preseka?

Ako taj presek postoji, kakvu kulturu izgrađuje u ovom trenutku i ima li ona moć? O tome u studiju razgovaraju, pisac i predsednik Upravnog odbora narodnog pozorišta Aleksandar Gatalica, rediteljka koja je osnovala Dah teatar Dijana Milošević i direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca Jasna Dimitrijević a razgovoru se van studija pridružuju Umetnička direktorka galerije Haos Borka Božović, odgovorni urednik programa Doma omladine Dragan Ambrozić i Mia David docentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj: Milan Kundaković

broj komentara 0 pošalji komentar
Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]