Art trileri

Misteriozni gospodin Šlomović. Od Đakova do Bačine, 1. deo

Nestao je tokom Holokausta, negde u centralnoj Srbiji. Nije mu bilo ni 27 godina. Erih Šlomović je iza sebe ostavio najveću zbirku impresionista i postimpresionista na Balkanu, koja je još uvek predmet nerazumevanja, rasprava, a i sudskih procesa.

U prvoj od dve epizode o njemu, u okviru serije Art trileri, pratimo ga od rođenja u Đakovu 1915. do njegovog tragičnog kraja kasne 1941. ili 1942. u pomoravskom selu Bačina. Razgovaramo sa čovekom iz tog mesta, čijim je roditeljima on kumovao i sa jednim od retkih svedoka njegovog hapšenja. Erih Šlomović, mladić koji se nikad nije plašio publiciteta, ostavio je iza sebe puno otvorenih pitanja.

Ko ga je izdao Nemcima i da li ga je uopšte neko izdao? Šta se dogodilo sa njegovom zbirkom? Da li ju je on kupio, nasledio ili stekao na neki treći način? Koga je on sve upoznao tokom 5 godina provedenih u Parizu? Kako je dočekan u Beogradu po povratku iz Pariza 1940. godine? Zašto ga je Zagreb oberučke prihvatio i kako to da se ipak odlučio da 27. mart 1941. sačeka u Beogradu?

Odgovori na većinu, ako ne baš na sva pitanja u sredu 1. marta u 21:55 na RTS 2.

broj komentara 0 pošalji komentar