One su pomerale granice: Pravo sunca

Činjenica da je žena u Srbiji tek polovinom 18. veka dobila pravo da može slobodno da dolazi u crkvu, da pre Dositeja Obradovića nije smela da pohađa školu, da je za romantičare ona bila samo ljubavnica, a tek za vreme nacionalnog pokreta, nacionalna vaspitateljka.

I tako u narednih 150 godina, nije bila čovek, bila je zaista samo žena, piše u jednom od najstarijih eseja o položaju žena kod nas, zato se sada ona -žena, piše dalje u njemu, bori za pravo, da i ona bude čovek.

Novi serijal Dokumentarne redakcije RTS-a "One su pomerale granice" posvećen je upravo ovim ženama - ženama revolucionarkama u našem društvu. Prva emisija "Pravo sunca" govori o neverovatnoj a zaboravljenoj književnici, Jeleni J. Dimitrijević (1862-1946) koja je svoju borbu "naspram svih" započela odmah posle povlačenja Turaka iz Srbije.

Žena-lavica koja je u svojoj 65. godini sama obišla ceo svet, govorila 6 jezika, družila se sa najpoznatijim ženama sveta, i najskrivenijim ženama po haremima bliskog istoka i ostala enigma u mnogim segmentima svojih aktivnosi i do dana današnjeg.

Urednik serijala Olivera Pančić

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. jan 2017, 22:34)
Zoran [neregistrovani]

Zaboravljene

Hvala vam za emisiju o jednoj nesvakidašnjoj ženi, umetnici, potpuno zapostavljenoj a izuzetno svestranoj. Osobi koja bi za današnje vreme rušila tabue a mogu zamisliti kako je izgledalo u njeno vreme. Srećom ste je vi i Politikin zabavnik otrgnuli od zaborava.