Metropolis

Pseudoistorija je postala deo ovdašnjeg folklora, rame uz rame sa rijaliti programima, turbo-folkom i vidovnjacima, upozorava nas istoričar, vizantolog profesor Radivoj Radić.

Samo da podsetimo na ležerno i sa manje preispitivanja prihvaćene teze:" Srbi narod najstariji", "prvi spomen Srba potiče iz XIX veka pre Hrista sa područja Mesopotamije", "preci Kristifora Kolumba bili su Srbi". Protiv zlostavljanja istorijske nauke profesor Radić pre više od deset godina napisao je knjigu "Srbi pre Adama i posle njega", a nedavno i nov naslov "Klio se stidi". Kako se iskrivljuje istorija, odnosno kako izgleda kada se prošlost tumači iz perspektive sadašnjosti, kakva je to srpska autohtonistička škola? I ono što je najvažnije, kakve su posledice ukorinjivanja u društvo pseudo istorije, pitanja su u ovonedeljnoj Metropolisovoj temi "Tabloidizacija istorije", za koju govore prof. dr Radivoj Radić, prof. dr Aleksandar Palavestra i prof. dr Marko Šuica.

Knjiga "Rađanje globalnog sveta 1880-2015" istoričarke Dubravke Stojanović, sveobuhvatni je pogled na periodizaciju posledica koje čine jedan ukupan istorijski tok. Izlazeći iz evrocentričnog pogleda u vanevropski svet, ova istoričarka pokazuje, da je globalizacija multidimenzionalni proces koji traje jako dugo. Počeo je sa modernim imperijalizmom, kada su evropske države krenule u "jagmu" koja je dovela do prve podele sveta na interesne sfere, što je prvi put ujedinilo čitavu zemaljsku kuglu u jedinstven sistem međunarodni odnosa. Gledano iz vanevropskog sveta XX vek bio je neobično dug. Globalizacija se desila. Cena eksternog hard diska i u Beogradu zavisi od kiša na Tajlandu, odnosno od globalnog zagrevanja. Zgusnusnutost vremena i događaja u 2015. godini, koja sada pomalo "proročki" stoji u podnaslovu ove knjige, tolika je da više ništa ne lični ni na juče.

Milena Marković je izuzetna pesnikinja i kada piše drame one su kao njena poezija koja duboko promišljeno lično i intimno osećanje sveta. Milenina nova drama "Deca radosti" poetsko je delo koje obrađuje temu istorije jednog društva, rokenrola i "večne mladosti". Svojevrstan je komentar vremena koje je bilo pre ovoga i svojevrsna posveta generaciji kojoj pripada, a preko koje se prelamaju strašne sile istorije, njihove lične strasti i stradanja. Praizvedbom ovog komada Atelje 212 obeležilo je 60 godina od osnivanja. O "Deci radosti" u rubrici Olivere Milošević.

Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf, jedna od najosobenijih pojava na našoj, ali i svetskoj sceni autorskog stripa, manje je poznat kao kolekcionar. Dugi niz godina on sakuplja raznorodne artefakte - živa i ubedljiva svedočanstva o lokalnoj verziji onoga što se naziva "diznifikovan pogleda nas svet". Reč je o produkciji koja je nastala izvan teritorije autorskih prava - o kuvaricama, goblenima, spomenarima, fotografijama, suvenirima, blokovima za crtanje. Izložba "Dizni kao inspiracija", priređena u beogradskog Galeriji Ozon, otkriva neočekivano poglavlje Zografovog kreativnog bavljenja stripom, o čemu on govori u prilogu Danijele Purešević.

U rubrici "Šta čitam, gledam, slušam" za Metropolis govori Viktor Ivančić, hrvatski novinar, pisac, ovogodišnji gost-selektor na Festivalu Slobodna zona.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević

Reditelj: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]