Posmatrači

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra, na Drugom programu RTS-a u 20 časova, premijerno će biti emitovan film "Posmatrači".

Reč je o kratkom igranom filmu, čiji su ciljevi podizanje svesti o trgovini ljudima i predočavanje načina prevencije.

Film su realizovali Fond "Unitas" i "Mikser", u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Reditelj filma "Posmatrači" je Nikola Ljuca (režirao je ostvarenje "Vlažnost"), scenario potpisuje dramaturg i urednik Redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Srećković Kubura, Vanja Ejdus, Tamara Krcunović, Aleksandar Đurica, Radoje Čupić, Danica Radulović i Jovana Stević. U ovom filmu debitovali su i mladi glumci Omladinskog pozorišta "Dadov": Simona Sićović, Đorđe Mišina, Katarina Živković, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačević, Jagoš Milošević i Nikolina Kokuneševski.

Film "Posmatrači" je centralni deo kampanje "Stop trgovini ljudima", Fonda "Unitas" koji, u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a, realizuje projekat "Prevencija i edukacija omladine i dece o problemima trgovine ljudima".

Preventivna i edukativna poruka filma "Posmatrači"

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. "Posmatrači" šalju jasnu i snažnu poruku da, iako je danas teško odrastati, jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da veruje u sebe, da ne oseća stid i da sa bližnjima podeli sve svoje strahove, probleme i sumnje ili da se obrati specijalizovanim institucijama. Osim snažne preventivne poruke, film nastoji da ukaže i na teške posledice i traume kroz koje žrtve trgovine ljudima prolaze, te da uputi na pravce izlečenja i pomoći žrtvama.

Nakon emitovanja na RTS-u, film "Posmatrači" će biti prikazan u osnovnim i srednjim školama Srbije, kako bi se podigla svest dece, roditelja, nastavnika, predavača i čitave zajednice o trgovini ljudima i o tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 19. okt 2016, 15:38) - skolski psiholog [neregistrovani]

pozdrav

da li i kada mozemo ocekivati ovaj video u skolama? Rado bismo ga prezentovali učenicima na ČOS-u.

(ponedeljak, 17. okt 2016, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje iz osnovne škole

Kako da škole dođu do ovog filma?