Život i standardi: Srbi u Vitini

Vitina, varošica na samom jugu Kosova i Metohije, uz granicu sa Makedonijom, nekada je bila mirno mesto u kojem su živeli Srbi i Albanci. Tokom juna 1999, zbog albanskog nasilja Vitinu je napustilo više od šest hiljada stanovnika srpske nacionalnosti, pa danas u tom mestu živi samo osamdesetak Srba.

Kraj Binačke Morave crkva Svete Petke, kraj nje zgrada Osnovne škole. Pored sveštenika Zvonka Kostića koji u Vitini živi sa porodicom, iako je bio ranjen, u tom mestu Srbi se mogu prebrojati.

U nekada Obilićevoj sada u ulici takozvane OVK živi devetočlana porodica Živković. U martovskom pogromu 2004. godine umalo su linčovani. Bili su u svojoj kući kad su je Albanci zapalili. Izorelo je sve, automobil, kuća, nameštaj. Ostala je po neka fotografija i bolne uspomene. U njihovoj blizini žive Mirkovići. Strah i neizvesnost u kostima. Nekadašnji direktor škole Mitar Stanojević sa suprugom ne pomišlja na odlazak, jer prerana smrt dvadesetosmogodišnje kćerke zauvek ga je vezala za Vitinu.

U šest kilometara udaljenom Klokotu preostalo je 150 srpskih porodica. U selu poznato lečilište Klokot Banja i fabrika mineralne vode. Srpski radnici isterani, pa tom i drugom uzurpiranom imovinom upravljaju Albanci, poput fabrike "Vinex" i drugih objekta. U Vitinskom kraju živi oko tri hiljade Srba. U obližnjoj Letnici, u kojoj žive Hrvati ostala su uglavnom staračka domaćinstva.

Autor emisije je Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Dušan Živković
Montaža: Marko Roksandić
Realizacija: Slavica Živković

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 17. jun 2016, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Xy

Ostala sela? Binač, Vrbovac, Grnčar i Mogila?