Metropolis

U večerašnjem izdanju kulturnog magazina Metropilis govorimo o najnovijim rezultatima arheoloških iskopavanja na lokalitetu Carski drum u selu Mala Kopašnica, na autoputu na Koridoru 10, na deonici Leskovac-Grdelica.

O najnovijim nalazima: rimskom putu, zanatskom centru, rimskim nekropolama i velikom broju predmeta od zlata u emisiji govore rukovodioci projekta, arheolozi Vujadin Ivanišević i Sonja Stamenković.

U prilogu Vojke Pajkić Đorđević o istorijskoj ličnosti Vuku Brankoviću govori dr Marko Šujica, autor knjige "Vuk Branković - slavni i velmožni gospodin" koju je objavila IK "Evoluta".

Književni kritičar Gojko Božović predstaviće najnoviji roman prof. dr Nikole Moravčevića "Zapisi o srpskom carstvu". Ovaj istorijski roman zasnovan je na izučenim i proverenim činjenicama o našem srednjem veku u vreme cara Dušana.

U prilogu pozorišne kritičarke Branke Krilović za Metropolis govori dramski pisac Maja Pelević. Povod je autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića "Moje nagrade", prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića koji je premijerno izveden na Sceni "Raša Plaović".

U emisiji predstavljamo knjigu "Hod po džezu" Ivana Blagojevića posvećenu jubileju dve decenije Niškog džez festivala. U prilogu Dejana Tasića o knjizi govore autor Ivan Blagojević i pisci, recenzenti knjige Zoran Ćirić i Dejan Stoiljković.

U prilogu o premijeri predstave "Majstori, majstori" Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića, izvedenoj na sceni UK "Vuk Karadžić", govori pozorišni kritičar Slobodan Savić.

Metropolis vam predstavlja vajara Marinu Nićiforović i njenu skulpturu koja je oplemenila javni prostor na Tašmajdanskom parku. O skulpturi Marine Nićiforović u emisiji govori prof. dr Dragan Bulatović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Urednik emisije: Svetlana Ilić

Reditelj: Ivan Milanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]