Trezor

U dvadesetoj emisiji serije "Dok je sveta i veka" predstavljen je muzički život Nikole Karovića

Kormilom do zlatne ploče, muzički život Nikole Karovića - dvadeseta emisija serije Dok je sveta i veka. Nikola Karović, rođen je 12. decembra 1936. godine u Nikšiću kao osmo dete u službeničkoj porodici. Muziku je zavoleo još u detinjstvu jer su mu braća svirala harmoniku. Međutim, pojava meksičkog filma Samo jedan dan života u crnogorskim bioskopima, bio je presudan za njegovo muzičko opredeljenje.

Popularne pesme iz filma brzo je naučio i bio je prvi koji je pevao meksičke pesme na priredbama u Crnoj Gori. Vojsku je služio u mornarici, a jedno vreme bio je kormilar na brodu "Galeb" gde se pročulo da lepo peva. Ubrzo, dobio je šansu da nastupa pred Titom i od tada mu je pevao 102 puta. Svojim pesmama zabavljao je 61 državnika i kao elitni zabavljač upisan je u Ginisovu knjigu rekorda. Karijeru je započeo u Radio Titogradu, a došavši u Beograd položio je audiciju u Radio Beogradu i za narodnu i za zabavnu muziku. Ipak, postao je popularan kao pevač grčkih i meksičkih pesama. Za ploču "Mala Grkinja",  koja  je za nekoliko meseci prodata u više od sto hiljada primeraka, dobio je prvu "Zlatnu ploču" u Jugoslaviji. Nikola Karović dobitnik je brojnih nagrada, a u penziju je otišao kao solista umetničkog ansambla JNA. U emisiji se mogu čuti pesme: "Malagenja", "Mala Grkinja", "Pesma majci", "Teraj mala ovce preko brega", "Sadih jelu", "Milica jedna u majke", "Mama Huanita" i druge.

- Učesnici: Nikola Karović, Dara Karović, sagovornik Sandra Milošević

- Scanarista i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Andrej Oštrbenk, asistent snimatelja Ivan Vasiljević, snimatelj zvuka Dragan Sever, rasvetljivač Milan Mihajlović, snimatelj-saradnik Milena Jekić Šotra, organizator Gordana Grdanović, grafika Milena Marković, montažer Ljuba Plavljanić,  montažer-realizator Branislava Petrović, urednik Bojana Andrić

- Snimano 23.03.2014, premijerno emitovanje 30.04.2014, Redakcija za istoriografiju, urednik Dobrivoje Ilić

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 30. okt 2014, 04:07)
stevan pirocanac [neregistrovani]

Pozdrav

Iz daleke Amerike zelim da pozdragim gospodina\Karovica. Nemam njegove ploce, ali ga imam I sa uzivanajem slusam, dan danas, jer ga imam snimljenog na nekoliko traka, raznih programa, od pre dvadeset i vise godina.
Sa pozdravima I najboljim zeljama,
Stevan Pirocanac