Trezor

Dve emisije o Beogradu i Beograđanima

Beograd starih - Stari Beograd - Stari Beograđani iznose sećanja na nekadašnji Beograd. Svako od njih kroz svoju ličnu priču govori o gradu u kome su proveli detinjstvo, mladost, kao i o njegovom duhu i identitetu. I, kako kompozitor i pedagog Mihovil Logar kaže "Beograd me je vezao lancima, a ja, da mu se odužim, 1944. napisao sam "Himnu Beogradu".

- Učesnici: Rahela Ferari, Mihovil Logar, Krsta Aleksijević, Neša Ćuić, Aleksandar Stanojević, Vladimir Pogačić

- Urednik Ksenija Stojanović, snimatelj Goran Basarić, muzički saradnik Petar Antonović, montažer Ivanka Pravica, reditelj Ana Karakušević

- Proizvedeno 1991, Redakcija dokumentarnog programa, urednik Srebrenka Ilić

Beograđani - izbor iz emisije koja predstavlja čuvene Beograđane šezdesetih i sedamdesetih godina.

Jovan Bulj - saobraćajni milicioner, bio je nekoliko godina glavna beogradska atrakcija koji je regulišući saobraćaj, protiv svoje volje, istovremeno ga i kočio vlastitim šarmom. Prilog sadrži više arhivskih materijala o Bulju iz Dokumentacije TVB: scena iz drame Dan koji treba da ostane u lepoj uspomeni (Bojana Andrić, Soja Jovanović, 1971), prilog iz Dnevnika 1 od 26.07.1970, prilog RAI za Dnevnik 2 od 10.10.1971. prilikom posete Londonu (kratak intervju Branislava Surutke) i Rimu, a akcenat je svakako na "baletskoj numeri" iz emisije Dvogled (kamere Vuko Karanović, Đorđe Đoković; autori Dragan Babić & Ljubivoje Ršumović; emitovano 11.02.1969).

- Učesnici: Jovan Bulj, Branislav Surutka, Ljubivoje Ršumović, Zoran Vukomanović

- Proizvedeno 1969/1970/1971, emitovano u "Teveteci" 28.09.1998, reprizirano 21.01.1999

Branko Pešić - prilog o gradonačelniku Beograda (1965-1974) realizovana je povodom puštanja u saobraćaj nove saobraćajnice od motela "Nacional" do Autokomande i mosta Gazele, na Dan Republike 1970. godine. Korišćeni su dokumentarni materijali iz Dokumentacije TVB, izjava Branka Pešića za "Večernje novosti" od 3. januara i deo Čkaljinog razgovora sa Branka Pešića iz čuvenog Čkaljinog telefoniranja poznatim političarima i javnim ličnostima u okviru kviza Sve od sebe, 1970. godine.

- Učesnici: Branko Pešić, Biljana Popović, Miodrag Petrović Čkalja

- Proizvedeno 1970/septembra 1998, Teveteka; reprizirano 19.12.2002. u "Trezoru"

"Trezor" utorkom na RTS Digital

Izbor iz ranijih "Trezora": Trinaesta epizoda serije "Vreme televizije" govorio o početku rada Televizije Novi Sad i Televizije Priština polovinom sedamdesetih i o daljem usponu i širenju programa Televizije Beograd.

Tri televizije - trinaesta epizoda. U periodu 1972-1976. godine osnivaju se Televizija Novi Sad i Televizija Priština, tako da televizijski sistem u Srbiji, pored Televizije Beograd, koja se emituje od 1958. godine, čine i ove dve TV stanice.

Izgradnja i početak rada TV Novi Sad i TV Priština, kao i odnosi koji nastaju delovanjem tri TV stanice u Srbiji, predmet su ove epizode. Ipak, glavni tok televizijskog programa u Srbiji i dalje predstavljaju programi Televizije Beograd, čije je u to vreme osnovno obeležje uporedno razvijanje Prvog i Drugog programa. Polovinom ovog perioda TV Beograd emituje i pethiljaditi broj Dnevnika. U epizodi se prezentiraju odlomci iz tadašnjih emisija TV Novi Sad i TV Priština, iz pethiljaditog Dnevnika TV Beograd i kolaža o ekipi Dnevnika.

- Učesnici: Milan Vukos, inž. Slobodan Živančević, Riza Alaj, Teodor Brudar, Čedo Šunjević, Boško Drobnjak, Elma Askoj, Kamil Ilhami, Dušan Mitević

- Scenarista dr Miroslav Savićević, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin
- Premijerno emitovano 08.10.1995, Redakcija za istoriografiju, urednik dr Miroslav Savićević i Agencija za programske projekte i akcije, urednik Sergej Šestakov; reprizirano 25.11.2002. u "Trezoru"

broj komentara 0 pošalji komentar