Srbija, zemlja doktora nauka

Za pet godina - pet puta više studenata doktorskih studija! Da li Srbija postaje zemlja naučnika ili se do diplome stiže prečicom?

Nekada su bile neophodne godine učenja i istraživanja da bi se stekla diploma doktora nauka. Danas je tih diploma sve više, ali to otvara i pitanje da li su sve jednako vredne. Pojedini profesori trvde da se na nekim fakultetima do diploma stiže prečicom i da se zaobilaze akademska pravila. Kako se doktorske titule umnožavaju?

Kome su potrebna akademska zvanja, ako se u evidenciji Nacionalne službe za zabošljavanje čak 800 magistara i skoro 100 doktora nauka vode kao nezaposleni?
Ko su "instant doktori" i kako da ih razlikujemo od "pravih" doktora nauka? Ko proverava njihovo znanje i mogu li se utvrditi pravila?

O tome u emisji "Oko" govore: Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, Endre Pap, predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta i Neven Cvetićanin, saradnik Instituta društvenih nauka.

Emisiju vodi Dragana Ignjić
Urednik Gorislav Papić

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 01. feb 2014, 03:53) - Pavle Stojanović [neregistrovani]

Blato

Kao sto je lepo rekao Sasha Radulovic: blato!

Clan komisije za akreditaciju prebacuje lopticu na inspekciju, shef inspekcije se zali na zakon, a clan zakonodavnog tela kaze da su utoku izbori pa se stoga ne moze sad ocekivati rad punom parom. Nigde kraja muljanju, neodgovornosti, javashluku... Jednom recju - blato!

Mislite o tome.

(petak, 31. jan 2014, 10:18) - Jelko [neregistrovani]

Kako drugacije

drugorazredni politicari da zasednu na vodeca mesta u Srbiji. Verujem da se vlade Srbiji ne naklonjenih drava u Evropi i svetu smeju nosiocima najvisih akademskih zvanja u Srbiji.

(petak, 31. jan 2014, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

serbian trade mark "diploma"

Većina diploma stečenih u Srbiji su lažne a o doktorskim neću ni da govorim. Pa da imamo takav naučni potencijal, zeznuli bi Koreju. Akcija Index je zaustavljena. Zašto? Pa zato što mnogi tatini i mamini sinovi i članovi stranaka imaju kupljene diplome. Ajde što se kupe diplome nekih levih zanimanja, nego što se diplome lekara i inženjera mogu kupiti, e to je opasno!

(petak, 31. jan 2014, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

E svasta

Sta ste sad otkrili,u Srbiji se uvek islo precicom.

(petak, 31. jan 2014, 01:48) - ? [neregistrovani]

...

Čak i da je to sve i istina diplome po pravilu nisu priznate od strane poslodavaca jer se poslodavci ne obaziru na diplome nego na naučne radove i radno iskustvo, iako je naravno bitno suzbiti i taj vid korupcije.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]