Pola romana dnevno

U Srbiji su, samo tokom protekle godine, objavljena 182 romana. Koliko njih zaslužuje da bude pročitano? Čiju preporuku da poslušamo? Imamo li više pisaca nego čitalaca?

Retko koja nagrada u književnsti se prati s tolikom pažnjom kao Ninova nagrada za roman godine. Polovinom svakog januara, javnost polemiše ko će je dobiti, ko je stvarno zaslužuje, a ko baš i ne. Ali jedno je sigurno: ne samo nagrađeni, nego i romani koji su najužem izboru za nagradu, zagarantovano su među najčitanijim knjigama u Srbiji. I tako već šest decenija. Koliko Ninova oblikuje ukus publike?

Da li su nagrade jedini put do većeg broja čitalaca? Koliko pomažu popularnosti pisca? Ko danas čita romane, a ko ih piše?

O tome u emisiji Oko govore pisci Goran Gocić, dobitnik Ninove nagrade za roman godine 2013. i Vladan Matijević, laureat za 2003. godinu i članovi Ninovog žirija Vladislava Gordić Petković i Mileta Aćimović Ivkov.

Emisiju vodi Dragana Ignjić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]