Enciklopedija za radoznale

Aleksandrov dvor i druge priče

Početkom 30 - tih godina prošlog veka, kralj Aleksandar je osnovao akcionarsko društvo ‘'Neresnica - Glogovica'', za eksploataciju zlata iz zlatonosnog peska Peka. Kupljen je ogroman rudarski bager za iskopavanje i ispiranje peska, o čemu danas svedoče minijaturna rečna jezera u Neresnici. Kralj je nameravao da češće dolazi u ovaj kraj. Podignut je impresvan drveni letnjikovac sa prostranim parkom. I veliki letnjikovac i park su se održali do naših dana ali u jadnom stanju.

Sveti Nikola u Sinjcu

Manastir Sv. otac Nikola naziva se i Sinjačkim manastirom, jer je smešten u omanjem selu Sinjac, par kilometara od Bele palanke. U osnovi manastira je trikonhonalna građevina sa kupolom iznad središnjeg traveja. Raspored fresaka koje se nalaze u unutrašnjosit manastira, karakterističan je za 17. vek. Na imanju manastira nekada su se nalazili crkva, konak i vodenica, međutim, danas vodenice više nema, a konak nije upotrebljiv.

Treme u Baca

Pločnik je naselje u blizini Prokuplja, smešteno kraj Toplice, na magistralnom pravcu Niš - Priština. U njemu se nalazi čuveni arheološki lokalitet Vinčanske kulture, a na granici sa susednim selom Baca, pronađeni su ostaci rimskih termi. Terme su skrivene ispod drumskog mosta i veoma dobro konzervirane.

Manastir Banja

Banja je manastir u naselju Pribojska Banja, posvećen je Sv. Nikoli Dabarskom. Nije poznato kada je osnovan, ali je postojao u 12. veku kada se pominje u Studeničkom tipiku, jer je njegov iguman učestvovao u izboru studeničkog igumana, što kazuje da je bio jedan od šest najznačajnijih manastira. Od 1220. godine postaje sedište Dabarske episkopije, zbog čega dobija naziv Sv.Nikola Dabarski, a kasnije postaje sedište Dabrobosanske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava. Manastirski kompleks čine crkva Sv. Nikole, manja crkva Uspenja, dozidana uz južni zid crkve Sv. Nikole i temelji crkve Sv. Ilije.

Urednik i autor, Miodrag Zupanc.

Snimatelj, Periša Đinđić.

broj komentara 0 pošalji komentar