Vreme televizije

Igrani program, osmi deo: humorističke serije i ciklusi drugi deo - 89. epizoda serije Vreme televizije nastavlja svedočenje o ovoj vrsti programa u periodu od 1987. zaključno sa 1991. godinom.

Za repertoar bila je karakteristična podrška Redakcije novim i mladim autorima. Kao scenaristi su angažovani Nenad Opalić, Jugoslav Ćosić i Milan Delčić, koji za glavne junake uzimaju mlade ljude i na njihovim dogodovštinama grade humorne situacije. Urednik njihovih serija bila je Jelica Zupanc. Nenad Opalić napisao je scenarija za serije Dome, slatki dome i KK TV. U oba slučaja pojavljuju se kao junaci Kiza i Komina u tumačenju glumaca Slobodana Ninkovića i Ratka Tankosića.

Gledaoci su ih prihvatili sa simpatijama. Prvu seriju je režirao Milutin Petrović, a drugu Ratko Ilić. Jugoslav Ćosić napisao je scenario za seriju Agencija Kikom. I ovde su junaci Kiza i Komina. Reditelj je Andrija Đukić. Milan Delčić autor je scenarija serije U ime zakona čiji je junak mladi policajac, ali su tu i policajčev šef i otac s kriminalnom prošlošću. Seriju je režirao Aleksandar Đorđević.

Realizovan je i humoristički ciklus Nušić na televiziji povodom šezdesete godišnjice Nušićeve smrti. Ciklus je obuhvatio gotovo sve Nušićeve komedije i smatra se za značajan poduhvat Televizije Beograd. Najzapaženija je realizacija komedije Mister Dolar u režiji Slobodana Radovića. Osvrtom na realizaciju Nušićeve komedije Mister Dolar okončava se sećanje na humoristički program. U narednoj epizodi sledi svedočenje o programu Redakcije za decu i mlade.

* Svedoče: Jelica Zupanc, Jugoslav Ćosić, Andrija Đukić, Milan Delčić, Slobodan Radović
* Scenarista dr Miroslav Savićević, urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin
* Proizvedeno 2005-2008, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić.

broj komentara 0 pošalji komentar