Enciklopedija za radoznale

Naša krila i druge priče

Sv. Mina u Štavi

Crkva Svetog Mine nalazi se u centru sela Štava, na 5,5 km od Lukovske Banje, 42 km od Kuršumlije. Po narodnom verovanju, preci sadašnjih stanovnika preneli su pri doseljavanju svoju slavu Svetog Minu i sagradili crkvu za vladavine kralja Milutina. Crkva Svetog Mine (u narodu poznata i kao Mrkšina crkva), nalazi se na seoskom groblju, sa desne strane puta Lukovska Banja–Leposavić.

Naša krila

Aero klub "Naša krila" Paraćin, osnovan je 1935. godine. U svom dugogodišnjem radu ostvario je izuzetne rezultate na edukaciji mladih vazduhoplovnih modelara, padobranaca, pilota aviona i pilota jedrilica.

Džamija na Hisardžiku

Sadašnja džamija u Hisardžiku nalazi se ispod utvrđenog grada Mileševca, u naselju Hisardžik, na brdu iznad manastira Mileševo. Džamija nema spomeničku vrednost, služi kao verski objekat stanovništvu nekoliko obližnih sela. Na slikovitom je mestu, u harmoniji sa ostacima nekadašnjeg grada, često je obilaze turisti koji prolaze na putu do tvrđave. U ovoj džamiji se nalazi Kuran star oko 400 godina, pisan u izuzetnom stilu i predstavlja vrednu i retku Svetu knjigu tog perioda na ovim prostorima.

Jabuka

Planinsko naselje Jabuka smešteno je na sredini puta između Prijepolja i Pljevalja, na 1.300 metara nadmorske visine. Puna je cvetnih livada i četinarskih šuma. Ime je dobila po tome što su se nekada ovuda nadmetali vitezovi Sandalja Hranića i "kroz prsten jabuku streljali". Puno kasnije, za Jabuku su se borili u toku Drugog svetskog rata. Na ovoj zatalasanoj visoravni poginuo je legendarni bomabaš Boško Buha. Tu su ostaci velikog memorijalnog pionirskog centra i popularnog letovalište sa nizom potresnih spomenika deci izginuloj u NOB-u.

Snimatelj: Periša Đinđić

Autor: Miodrag Zupanc

broj komentara 0 pošalji komentar